Посланикът на държавата Израел в България Йоси Леви Сфари излезе с официално обръщание по повод ситуацията в страната от последните дни. "Фокус" публикува материала на Негово Превъзходителство без редакторска намеса.

В сутрешните часове на 7 октомври 2023 г. терористичните организации Хамас и Палестински ислямски джихад започнаха нова война срещу Израел: кръвожадни отряди палестински терористи пробиха граничната ограда и нахлуха от Ивицата Газа в Израел, извършвайки варварски погроми по улиците и къщите в израелските села и градове край границата, избивайки безразборно всеки израелец на пътя си, без оглед на пол и възраст. Едновременно с това, същите тези организации започнаха мащабна офанзива с изстрелване на хиляди ракети и снаряди, насочени към населени места, от Беер Шева през Тел Авив до Йерусалим. Към момента броят на израелските жертви, предимно цивилни, възлиза на над 1200 убити и повече от 2900 ранени, а десетки израелски граждани са били отвлечени и взети за заложници в Ивицата Газа. Кадри, на които терористите извършват варварските си безчинства, убийства и грабежи, се разпространяват в социалните мрежи, заедно със снимки на палестинци в Газа и на Западния бряг, които раздават бонбони и изразяват радостта си от тези чудовищни престъпления.

В този прекрасен слънчев съботен ден, народът на Израел трябваше да празнува Симхат Тора, последния свещен ден от празника Сукот. Ужасяващата палестинска атака хвърли в шок неподозиращите стотици хиляди израелци, които живеят в пасторалните провинциални селища около Ивицата Газа, тръгнали да се молят в синагогите или да прекарат уикенда с приятелите и семействата си. Стотици невинни хора, които празнуваха на музикален фестивал сред природата, разхождаха се по улиците или просто си почиваха спокойно в домовете си, бяха хладнокръвно избити от зверските джихадистки терористи, мотивирани от същата отвратителна идеология като Ислямска държава. Това, което трябваше да бъде ден на радост, се превърна в ден на скръб и траур.

Точно 50 години след изненадващото нападение на арабските армии срещу Държавата Израел, което постави началото на войната Йом Кипур през 1973 г., Израел отново се оказва атакуван от изпълнени с омраза врагове, които пренебрегват международното право и хуманитарни норми и демонстрират готовност да извършат най-тежките военни престъпления. Хамас не жали средства, за да осъществи разрушителните си планове. Защото наистина тази атака е планирана предварително и без всякакъв претекст за нея. Размерът на средствата, които Хамас и Палестински ислямски джихад инвестират във военните си усилия, доказва, че те инвестират именно там по-голямата част от икономическата помощ, която получават. Техният явен приоритет не е благосъстоянието на жителите на Газа, а унищожаването на Израел. Междувременно, именно Израел напоследък се опита да облекчи тежкото положение на цивилното население в Ивицата Газа и да насърчи икономическата и хуманитарна помощ. За съжаление, за Хамас животът на гражданите на Газа няма особена стойност - те са просто евтини пионки, които терористите използват за погубването на живота на израелските граждани. Терористичните организации действат умишлено от гъсто населени райони и в близост до хуманитарни институции в Газа. По този начин те извършват двойно военно престъпление, като безразборно стрелят по израелски цивилни и използват жителите на Ивицата Газа като живи щитове.

Атаката на Хамас срещу Израел миналата събота не би могла да бъде реализирана без активната подкрепа, както финансова, така и военна, на режима на иранските аятоласи, който работи неуморно за дестабилизиране на региона и света, за разширяване контрола си над Близкия изток и насърчаване на своята ислямска революция. Иран действа чрез своите подставени лица – в случая Хамас и Палестински ислямски джихад, но и Хизбула в Ливан, хусите в Йемен и шиитските милиции в Ирак.

Въпреки всичко, Израел ще победи, независимо от високата цена в човешките животи, която платихме сега. Ще се борим за опазване на живота и свободите на всички наши граждани и ще преодолеем настоящото предизвикателство, като се придържаме към ценностите на свободата, демокрацията и зачитането на човешкия живот, които споделяме със свободния свят. Солидарността и правото ни на самозащита е признато от многобройните приятели на Израел в международната общност, които не искат мракобесните сили да успеят и да застрашат още повече усилията за мир и стабилност.