Иван Стоянов е роден през 1972 г. Завършил е магистратура по биология в ПУ "Паисий Хилендарски", специализирал е “Музейно дело, ботанически и зоологически градини". Бил е в частния сектор. От 1 декември 2011 г. до 2019 г. е директор на общинското предприятие “Чистота" в Пловдив. На местния вот през 2019 г. е избран за кмет на район "Източен". Семеен, с едно дете. 

- Г-н Стоянов, приключвате мандата като районен кмет на "Източен". Достатъчни ли ви бяха тези 4 години, за да свършите всичко, което бяхте планирали?

- Ако е правилно планирането, 4 години са достатъчни. Ние свършихме доста неща в района. След решението да не съм вече районен кмет на "Източен", получих много обаждания и съобщения от жителите на района да благодарят за свършеното и да ми пожелаят успех. Мое основно мото винаги са били комуникацията и съвместната работа с гражданите и много от нещата, които са се случвали в района, са именно по идея на жителите на "Източен". 

Радвам се, че доста неща се случиха, за което благодаря и на моя екип. Ние изцяло променихме визията на района. Аз съм биолог по образование, бил съм 8 години директор на "Чистота" и една от основните теми в работата беше справяне с чистотата на въздуха. Една от станциите, която измерва чистота на въздуха, е в парк "Каменица" в "Източен". С радост мога да споделя, че миналата година влязохме в средноевропейската норма от 35 дни годишно без превишаване на показателите, а тази година са 14 дни до края на септември, което означава, че до края на 2023 г. ще подобрим още повече този показател.

Това се дължи на правилните растителни видове, които се садят в района, поливната система, която се изгради в парк "Каменица", въвеждането на посочност на движението, борбата с нерегламентираното изгаряне на всякакъв вид отпадъци и твърди горива, ежедневния контрол. Ние непрекъснато бяхме на терен със заместник-кметове и инспектори, за да следим. Има доста сигнали, на които сме реагирали и сме предотвратили да се случат нерегламентирани дейности в района. 

Искам да благодаря на всички еколози в района, а за инфраструктурните проекти специални благодарности да изкажа на заместник-кмета Атанас Кунчев, който сега е кандидат за кмет на район "Южен". Той беше непрекъснато по обектите. Много деен, много работлив млад човек, което много приятно ме изненада. Заедно с това той вършеше и чисто административна работа като заместник-кмет по устройство на територията и строителство. Нямаше нужда от наемане на фирми за инвеститорски надзор, защото той беше постоянно там. Дори понякога се качваше на асфалтополагащата машина от любопитство. Сигурен съм, тандемът Атанас Кунчев в "Южен" и Костадин Димитров в община Пловдив ще направят много за района и ще го преобразят. 

- Вие самият ще бъдете общински съветник от "Източен", нали така?

- Дали ще съм общински съветник или ще съм в екипа на г-н Димитров, ще стане ясно след изборите. Сигурен съм, че и на двете места ще бъда полезен за район "Източен". Нашата кандидатура, на партия ГЕРБ, за кмет на район "Източен", е Емил Русинов. Той е 12 години общински съветник. Благодарение на него се случиха и вече приключват ремонтите на улица "Жеравна" 1 и 3, както и на ул. "Босилек", където имаше забавяне. Той може би е единственият кандидат за кмет на района, който живее в самия "Източен", както и аз живея там. 

С г-н Русинов сме говорили за предизборната му програма и сме я направили много амбициозна, каквато беше и моята и мога да кажа, че съм я изпълнил на 100 процента. Разбира се, има неща за довършване, но основното е зелената система в района с акцент реконструкция на парк "Чайка" по подобие на парк "Каменица". Завършване на проектите за които вече има технически проект - "Славянска" и  "Богомил", където ще има подмяна на ВиК инсталацията, нови тротоари, осветление, видеонаблюдение; изграждане на многоетажен паркинг на ул. "Богомил" между "Варшава" и "Месемврия" за живущите в квартал "Втора Каменица", което ще реши голяма част от проблема с паркирането в района по време на мач; реконструкция на ул. "Арх. Камен Петков" с два кръга на ВиК и велоалея за свързване на булевардите "Санкт Петербург" и "Мария Луиза", тъй като на "Лев Толстой" не беше направена велоалея.

Имаме проект за нова улица "Георги Странски", която ще облекчи движението в района на ритейл комплекса в "Източен". Очаква се решение на Върховния административен съд, но с г-н Емил Русинов имаме уговорка с моя помощ и с помощта на администрацията тази улица да се започне и завърши през 2024 година. 

- На практика вие гарантирате на жителите на район "Източен" пълна приемственост, когато г-н Русинов бъде избран за районен кмет.

- Сто процента. Когато г-н Русинов бъде избран за районен кмет, аз ще съм 24 часа на разположение както на него, така и на всички хора в администрацията, така и на всички жители в района и ще помагам с каквото мога - с опит, знания, рутина, за да се случат нещата.

Ние имаме много важни проекти в целия град. Например в "Източен" имаме 18 многофамилни сгради за саниране. Това е личния ми ангажимент, както и на всички районни кметове от ГЕРБ. Г-н Ангел Кунчев беше плътно зад този проект и благодарение на него и екипа в администрацията имаме толкова много сгради, подадени в МРРБ и очакваме ноември месец да излезе класирането. Г-н Емил Русинов е гарантирал, че ще продължи тази политика и ще доведе този процес до успешен край. В район "Южен" мисля, че кандидатстват 19 сгради и г-н Кунчев е пряко ангажиран да се случи санирането. 

- Район "Източен" като че ли изостава от "детската болест" на другите райони - презастрояването. В останалите има много бурно строителство...

- Пожалени сме наистина от тази "детска болест". Нас ни радва, че имаме много деца. Затова предложихме в Общия устройствен план казармите на "Гладно поле" да станат смесена мултифункционална зона, където има парк, спортни площадки, две детски градини, едно училище и дом за култура. Паркът е огромен - 280 декара, който ще е естественото зелено сърце на Пловдив и ще прави връзката между новоизградения парк на "Богомил" и парк "Лаута".Това може би ще е най-голямата зелена площ и парково пространство в града. 

Районните кметове работим в тази посока - нов парк на мястото на бившата Гарнизонна фурна, друг проект за 650 декара парково пространство зад Гребната база, в "Изгрев" и "Столипиново" сме заложили много терени за зелени площи и паркови пространства в новия Общ устройствен план. 

- Всъщност, г-н Стоянов, визията на партия ГЕРБ за Пловдив е "Зелен, чист и подреден, изпъстрен със събития" град. Това импонира на вашето виждане за развитие на града - така разбирам от досегашния ни разговор.

- В по-голямата си част да, но приоритетите ни не са само това. Знаете, че по време на управлението на партия ГЕРБ Пловдив спечели титлата Европейска столица на културата. Има много насищане на събития и в самия "Източен" - никога не сме имали толкова събития преди това. 

- Накрая, един чисто политически въпрос. Настоящият кмет Здравко Димитров беше избран с подкрепата на ГЕРБ, но в Общинския съвет нямаше голяма подкрепа от съветниците от партията. Стигна се до публичен разрив, като Димитров напусна партията, въпреки че му беше поискана оставката като кмет от лидера Б.Б. Може ли сега, от дистанцията на времето, да споделите какво провокира цялата тази ситуация? Какво се промени в отношенията между Здравко Димитров и партията?

- Аз съм го казвал и на него, ще го кажа и сега. Той беше избран с гласовете на ГЕРБ, но не управляваше с ГЕРБ. Той нямаше нито един заместник от ГЕРБ, не потърси контакт и диалог с нас. Смея да твърдя, и то със самочувствие, че ние сме разбиращи, работещи и можещи. Можеше да помогнем със съвет винаги и можеше районните кметове и Общинският съвет да работим заедно за Пловдив. Той не пожела да работи с нас.

Аз бях първият, който поиска оставката на Пламен Райчев  заради забавените ремонти в район "Източен", заедно с моите колеги районни кметове. Ясно се видя, че районните кметове на ГЕРБ и общинските съветници са работещи и при най-малкия проблем не ни е страх да поискаме оставката дори на някой, който е избран с гласовете на ГЕРБ.

След това се видя, че той не потърси ГЕРБ за сформиране на мнозинство, не ни търсеше, ние вече престанахме не разчитахме на него и след това настъпи разривът. Не е член на ГЕРБ, партията се дистанцира от него.

На тези избори имаме наш кандидат - г-н Костадин Димитров. В негово лице виждам съмишленик, който има визия за развитието на града.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!

Иван Стоянов е кандидат за общински съветник от ПП ГЕРБ. Можете да гласувате за него с номер 7 в бюлетината за общински съветници, преференция № 103

Купуването и продаването на гласове е престъпление!