ХАМАС изстреля бараж от ракети по южния израелски крайбрежен град Ашкелон, съобщават CNN и англоезичното издание The Times of Israel.

Към настоящия момент сирени се чуват в града и разположените в непосредствена близост други населени места.

Групировката поясни, че е изстреляла стотици ракети срещу Ашкелон в "отговор на разселването на цивилни в Ивицата Газа“, според изявление, разпространено в Telegram.

По-рано говорителят на военното крило на Хамас – "Бригадите Ал Касам“, даде краен срок на жителите на израелския град Ашкелон да напуснат пределите му.

"В отговор на престъплението на врага, който разселва нашите хора и ги принуждава да напуснат домовете си в няколко района на Ивицата Газа, ние даваме на жителите на окупирания град Ашкелон краен срок да напуснат преди 17:00 часа тази вечер“, се казва в изявление на Абу Убайда.

Ашкелон е разположен на 12 километра северно от Ивицата Газа.

Reuters на свой ред съобщава, че Израел е бил обстрелян и от територията на Южен Ливан.

Министерството на здравеопазването в Газа, управлявано от ХАМАС, актуализира броя на загиналите палестинци през последните четири дни на боеве с Израел. Жертви са станали най-малко 830 души, а 4250  други са ранени, съобщи телевизионният канал Al Jazeera.

Най-малко 1008 израелци са загубили живота си от събота насам, съобщиха на свой ред от посолството на еврейската държава в САЩ. Повече от 3418 души са пострадали.