ХАМАС няма да преговаря за заложниците, докато Израел продължава обстрела по позиции на групировката, предава американският телевизионен канал CNN. 

"Стана ясно, че заложниците на врага са изложени на риск в същата степен като нашия народ на фона на агресията срещу Ивицата Газа“, подчерта Абу Обайда, говорител на въоръженото крило на ХАМАС. "Потвърждаваме, че няма да обмисляме или преговаряме по въпроса за заложниците под обстрел, на фона на агресия или битка“.

Абу Обайда добави, че "Бригадите Ал Касам“ държат "много голям брой заложници“ и че някои са били убити.

Най-малко четирима от взетите за заложници цивилни са екзекутирани от ХАМАС близо до границата с Ивицата Газа, според видеоклипове, получени и геолокирани от американския телевизионен канал CNN.

Кадри от кибуца Беери в Южен Израел показва въоръжени бойци с изгорени коли и булдозер на заден план. Към края на видеозаписа, пуснат в Telegram канал, свързан с ХАМАС, се виждат телата на четирима души на земята.

Друго видео, геолокирано по-рано от CNN, показва петима израелски цивилни, пленени от въоръжени екстремисти на почти същото място.

Анализ на видеозаписите от CNN установява съвпадение в дрехите и прическите на заснетите тела и лицата, ескортирани по-рано от тежко въоръжени екстремисти. Не е ясно какво се е случило с петия заложник.

Абу Обайда поясни, че нападението на ХАМАС е започнало след години на планиране и подготовка. По думите му до него се е стигнало, след като "ционистката тирания достигна своя връх в оскверняването на благословената джамия "Ал Акса“ и агресията срещу нея и срещу нашия народ навсякъде“.

Израел уби стотици и рани хиляди палестинци през последните две години, но все още има място в ООН и получава оръжия от САЩ за да убива деца и да разрушава къщи, добави говорителят на военното крило на ХАМАС.

Сутринта на 7 октомври Израел бе подложен на безпрецедентна ракетна атака от Ивицата Газа, а палестински бойци проникнаха в граничните райони в южната част на страната.

"Бригадите Ал Касам“ обявиха операция с кодово име "Наводнение Ал Акса" срещу Израел, а в отговор отбранителните сили на еврейската държава обявиха началото на операция "Железни мечове“ срещу ХАМАС в Ивицата Газа. В обръщение към нацията премиерът Бенямин Нетаняху подчерта, че страната е в състояние на война и заяви, че е наредил широкообхватна мобилизация на резервите.

Броят на загиналите в Израел в резултат на ескалацията на израелско-палестинския конфликт надхвърли 900 души. Ранените са 2616, 157 от които - сериозно. Най-малко 85 от загиналите при атаките на ХАМАС са войници, поясни говорител на Израелските отбранителни сили.

По последни данни на Mинистерство на здравеопазването на Палестинската авотномия броят на загиналите при израелските удари по Ивицата Газа е достигнал до 687 души. Пострадалите са 3726 души. Правозащитна организация съобщава, че сред жертвите в Ивицата Газа има най-малко 91 деца.