Русия има интерес от разпалването на война в Близкия Изток, за да бъде отслабено световното единство. Това подчерта президентът на Украйна след съвещание с ръководителите на разузнавателните служби на страната, посветено на ситуацията в Израел, предава РБК-Украйна.

По думите му освен ръководителите на Главното разузнавателно управление (ГРУ) и външното разузнаване в срещата са участвали и украински дипломати.

"Според наличната информация - много ясна - Русия е заинтересована от подстрекаване на война в Близкия изток, така че нов източник на болка и страдание да отслаби световното единство, да добави разделения и противоречия и по този начин да помогне на Москва да унищожи свободата в Европа“, увери украинският президент.

Зеленски добави, че "Украйна наблюдава как пропагандистите на Кремъл злорадстват, а Иран, руски съюзник, дава рамо на бойците на ХАМАС“.

"И всичко това е много по-голяма заплаха, отколкото сега светът възприема. Световните войни от миналото са пламнали именно от локални агресии“, припомни той.