Хеликоптери на Израелските отбранителни сили нанасят удари по територията на Южен Ливан след атаката на палестинската въоръжена групировка ХАМАС през уикенда, съобщава американският вестник The Hill, като се позовава на военните на еврейската държава.

В кратко изявление се пояснява, че хелокоптери на Израелските сили за отбрана са "в процес на нанасяне на удари по ливанска територия“. Командването е инструктирало израелските цивилни в градовете близо до границата с Ливан да "останат по домовете си“, става ясно още от разпространеното съобщение. В текста обаче не се привеждат допълнителни подробности.

Член на "Хизбула“ е бил убит при израелска атака срещу Южен Ливан, предадоха на свой ред Reuters и AFP, като се позоваха на източници. В контекста на новината телевизионният канал Al Jazeera отбеляза, че по този начин се увеличава "рискът "Хизбула" да бъде въвлечена в конфликта между Израел и ХАМАС". 

По-рано в понеделник военните на страната обявиха, че са "неутрализирали редица терористични инфилтратори, преминали от Ливан в Израел“, както и че "защитават страната ни и са в готовност по всички граници“.

Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL) съобщиха в неделя, че са засекли няколко ракети, изстреляни от югоизточната част на Ливан към територия, контролирана от Израел, които са били посрещнати с отговорен огън. Ливанската групировка "Хизбула“ обяви, че е изстреляла управляеми ракети и артилерия в неделя, за да покаже, че е "солидарна“ с палестинския народ.

ХАМАС предприе изненадваща атака срещу Израел само един ден след 50-ата годишнина от войната Йом Кипур от 1973 година. Стотици хора бяха убити и от двете страни, а Израел се готви за сухопътна операция в Ивицата Газа.

Израел официално обяви война на Хамас в неделя, а премиерът Бенямин Нетаняху се зарече да унищожи "военните и управленски способности“ на ХАМАС. Около 300 000 резервисти са мобилизирани.

Министерството на отбраната на Израел също обеща да наложи "пълна обсада" на Газа в понеделник, като прекъсне доставките на храна и гориво, както и електричество.