Най-малко 100 000 резервисти са изпратени в южната част на Израел близо до границата с Ивицата Газа, съобщава американският вестник The New York Times.

Бившият говорител на Силите за отбрана на Израел подполковник Джонатан Конрикус предупреди в пост в социалната мрежа Х, че "картината и ситуацията в Израел са ужасяващи“ и разкри, че "най-малко 100 000 резервисти се подготвят да изпълнят задачата, която израелското правителство е възложило на армията“. В съобщението си той пояснява, че "нашата работа е да се уверим, че в края на тази война ХАМАС вече няма да има никакви военни способности, с които да заплашва израелските цивилни“.

От редакцията подчертават, че постът на Конрикус е бил препубликуван от Израелските сили за отбрана, но допълват, че твърденията му за размера на силите не може да бъдат проверени. През 2021 година, когато бе официален говорител на военните, Конрикус пусна изявление за началото на сухопътна инвазия в Газа, което се оказа невярно. По-късно той нарече това откровена грешка, но призна, че военните са се опитвали да заблудят противниците си.

Около 1000 бойци на ХАМАС преминаха в Южен Израел в събота, малко след като организацията започна серия от изненадващи ракетни атаки срещу израелски градове. Премиерът Бенямин Нетаняху обяви военно положение в събота, след като екстремисти превзеха десетки градове в Южен Израел и атакуваха музикален фестивал, взимайки най-малко 150 заложници. Нетаняху предупреди сънародниците си да се подготвят за дълга война, която скоро ще премине към "офанзивни“ операции.