Иран не участва в атаката срещу Израел, ръководството на Палестина взима решенията си самостоятелно. Това увериха за портала Amwaj.media от постоянната мисия на близкоизточната република в ООН, предава ТАСС.

"Решенията, взети от палестинците, са независими и неизменно съответстват на законните интереси на палестинския народ. Ние силно подкрепяме Палестина, но не участваме в нейните ответни действия, тъй като те се вземат единствено от самата Палестина", се казва в изявлението на постоянната мисия.

В текста се подчертава, че съобщенията за иранско участие в атаката срещу Израел може да се тълкуват като опити на израелското правителство да "извини провала и да го припише на разузнавателната мощ и оперативното планиране на Иран“.

По-рано американският вестник The Wall Street Journal публикува статия, в която се твърди, че Иран е помогнал на ХАМАС да планира атаката срещу Израел на 7 октомври, а също така е одобрил изпълнението й на среща в Бейрут на 2 октомври. Изданието се позовава на високопоставени събеседници в движенията ХАМАС и ХИЗБУЛА, като информацията за участието на Иран бе потвърдена и от пожелал анонимност европейски служител и съветник на сирийското правителство.