Няма повишен риск от терористична дейност в България. Нивото остава най-ниско – трето ниво, което означава, че трябва да се внимава.Това заяви министър-председателят на страната Николай Денков по време на извънреден брифинг в Министерския съвет във връзка със ситуацията в Израел, предаде репортер на "Фокус"

"До този момент са проведени две заседания на Националния контратерористичен център, който се намира под координацията на ДАНС. На базата на тези заседания е изготвен доклад, изпратен до министъра на външните работи, който координара цялата антитерористична дейност", каза премиерът. 

В доклада е констатирано, че няма риск от терористична дейност на територията на България и нивото за опасност остава най-ниско, но според Денков вниманието на институциите трябва да бъде завишено. 

Премиерът заяви предупреди обаче, че синагогите остават са с повишено ниво на внимание. Държавните институции, от друга страна, са с най-ниското ниво за възможни опасности.

Ръководителят на ДАНС Пламен Тончев потвърди, че към този момент опасността за терористична атаки на територията на страната е най-ниска. В докладите на Националния контратерористичен център обаче е записано, че институциите ще продължат работа с повишена готовност - жълта, по отношение на еврейски обекти, посолството на страната Израел и културни обекти, свързанни с тях.

Премиерът бе катеогоричен, че българското посолство ще продължи да работи, докато не бъдат евакуирани всички наши сънародници.  

Николай Денков благодари както на вицепремиера, така и на министъра на транспорта за бързата реакция.