Още 68 българи ще бъдат докарани от Израел с правителствения самолет. Това заяви вицепремиерът и министърът на външните работи Мария Габриел, предаде репортер на “Фокус".

Габриел обяви, че още вчера е бил сформиран кризисен щаб към Министерството на външните работи, който е имал една единствена цел - извеждането на нашите сънародници от Израел.

Относно втория полет тя обясни, че вече се подготвят детайлите: “Веднага след брифинга с министъра на транспорта и на ниво правителство ще трябва да вземем решението на ниво правителство за детайлите на този полет, но не забравяйте, че имаме нова ситуация - те са в състояние на война", подчерта вицепремиерът.

“С полета пристигат 92-ма българи и 1 хърватин", заяви Габриел.

Тя благодари на българската дипломатическа служба в израелската страна.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков обясни, че летището в Тел Авив работи при извънредна ситуация, а това забавя процеса на евакуирани: “От сутринта имаме над 50 разговора, провеждани с тяхната авиационна агенция по сигурността - накрая полетът беше деклариран като дипломатически, което всъщност беше разковничето, за да се осъществи предвид ситуацията", добави той.

“Очакваме второто разрешение за полет, което трябва да се потвърди от израелските власти. Това е процес, който не зависи от нас", каза още Гвоздейков и увери, че веднага след получаването на разрешение, правителственият самолет ще излети в посока Израел. “Продължаваме да работим и в момента, защото ситуацията е още по-сложна", каза още транспортният министър.

Припомняме, че първият правителствен самолет вече кацна у нас.