Израелската армия обяви, че е нанесла въздушни удари по ивицата Газа, два часа след като "Хамас" нанесе изненадваща ракетна атака срещу Израел, при която твърди, че са изстреляни 5000 ракети, съобщи The Times of Israel.

Министърът на отбраната Йоав Галант обяви мобилизирането на резервисти след изненадваща атака на "Хамас" срещу Израел, съобщиха от кабинета му.

Броят на резервистите, които ще бъдат призовани, ще зависи от нуждите на армията, съобщава израелското издание.

Има голям брой жертви, след като части на "Хамас" проникнаха в град Сдерот в южната част на страната след ракетна атака.

Не е известно колко от тях са проникнали в страната, а сблъсъците продължават.

Израелските медии съобщиха по-рано, че въоръжени мъже са открили огън по минувачи в Сдерот, а кадри, разпространявани в социалните медии, показват сблъсъци в града и по улиците.

По-рано "Хамас" пое отговорност за ракетната атака, извършена сутринта на 7 октомври срещу южен и централен Израел от ивицата Газа, при която поне една ракета удари директно сграда в района на Гедерот, убивайки жена и ранявайки няколко други.

Мохамед Дейф, високопоставен военен командир на "Хамас", обяви началото на операцията в изявление по медиите на "Хамас", призовавайки всички палестинци да се бият. "Това е денят на най-голямата борба и последният ден от окупацията“, е заявил Дейф и е добавил, че са изстреляни 5000 ракети.

Израелската армия обяви готовност за война и обвини палестинската "Хамас" за  атаката.

Армията обяви, че "Хамас' "ще понесе последствията и отговорността за събитията".

Населението в застрашените райони е призовано да остане по домовете си, а в цялата страна са открити убежища, съобщи по-рано The Jerusalem Post.

В Тел Авив според първите съобщения на израелските медии е имало пряко попадение в къща. Съобщава се за пряко попадение в сграда в Ашкелон. В града горяха и десетки превозни средства.