Тенисисти от десет страни се включиха в завършилите вчера в Албена два турнира на червени кортове за ветерани от календара на Международната федерация по тенис (ITF). За първи път България е домакин на този вид турнири от календара на ITF. Това стана с подкрепата и участието на БФТ, като част от стратегията за развитие на аматьорския тенис в България на това ниво.

Тенис турнирите ITF Masters Albena 2023, несъмнено станаха незабравимо събитие за всички участници, което перфектно съчета тенис, приятелство и почивка. Директорът на турнира Саша Матейс заслужава специални благодарности за отличното организация и ангажираност. Той изрази голяма благодарност към Българската федерация по тенис, която подкрепи събитието и изигра ключова роля в организацията.

Тенис кортовете в Албена, бяха не само впечатляващи, но и в първокласно състояние, благодарение на всеотдайния екип, който осигури на играчите оптимални условия.

Заедно с БФТ вече се работи по плановете за още тенис събития в бъдеще. Успешното сътрудничество на ITF Masters Albena 2023 показа, че България е привлекателно място за международни тенис състезания.

Самите играчи изразиха ентусиазма си от турнира. Йорг от Германия го определи като "супер организиран тенис турнир", посочвайки отличната организация и гладкото протичане. Емилио от Чили беше впечатлен от красотата на България и вече очаква с нетърпение следващата година, за да дойде с отбора си. Марко от Италия повтори положителните впечатления и подчерта приятелствата, които е създал тук, и страхотните мачове, които е изиграл.

Встрани от тениса имаше и вълнуващи дейности. Участниците се отправиха на разходка с яхта, за да се насладят на спиращата дъха красота на черноморското крайбрежие. Пътуването до Варна им позволи да опознаят завладяващата култура и история на този град. Освен това играчите и феновете имаха възможност да се насладят на удобствата на първокласния петзвезден хотел, включително отличен ресторант и релаксираща спа зона и плувен басейн.

Отличното време позволи и разходка до Черно море, на пешеходно разстояние, където участниците имаха възможност да се отпуснат на красивия пясъчен плаж и да поплуват в освежаващото море.

Като цяло тенис турнирите ITF Masters Албена I и II ′′2023 беше незабравимо събитие, което съчета любовта към тениса с почивка сред приятели. Очакването за ITF Masters Албена 2024 вече е осезаемо и нямаме търпение да се върнем и отново да изживеем изключителен тенис. Сътрудничеството с Българската федерация по тенис и перфектните условия на място обещават светло бъдеще за това тенис събитие.

"От организационна гледна точка комбинацията от спортна инфраструктура на високо ниво, отличните условия за възстановяване и качествената храна изиграха ключова роля в избора ни на Албена за домакин на състезания от този ранг. Доволни сме от постигнатите резултати и вече планираме следващото ни идване тук, като този път ще разширим обхвата на турнира, добавяйки допълнителни активности за участниците. Интересни за нас са йогата на плажа, велосипедните обиколки, рехабилитационните програми в медицинския център, гурме туровете и богатото културно-историческо наследство на региона", коментира Саша Матайс от Германия, който е директор на турнирите и игра финал във възрастовата група 40-45 години на втората надпревара.

Българите спечелиха две титли в първия турнир от 28 септември до 1 октомври. Шампион във възрастовата група 35-40 години стана Боян Райчев, а Пламен Цонев триумфира в категорията 55-60 години.