По предварителни избирателни списъци, избирателите в община Смолян за предстоящия местен вот на 29 октомври са 32 192-ма. Това съобщи за "Фокус“ председателят на Общинската избирателна комисия – Смолян, Симеон Велинов. "Избирателите ще гласуват в утвърдени със заповед на кмета на общината 88 избирателни секции. Възможно е броят им да нарасне, защото е много вероятно в болницата да бъде образувана избирателна секция, както и ако има достатъчен брой заявления за образуване на подвижна секционна избирателна комисия“, поясни Велинов.

Той уточни, че осем партии и местна коалиция се включват в надпреварата за кметския стол в Смолян, 14 са партиите и коалициите, които са регистрирали листи за общински съветници, а 10 партии и коалиции се включват в изборите на кметове на кметства в община Смолян. "В 23 кметства ще се проведат избори за кмет. На предишните избори, кметове се избираха в три пъти по-малко населени места в община Смолян, но броят им се промени, тъй като прагът на жителите в селата, избиращи кмет, бе свален от 350 на 100 души“, обясни Велинов.

Председателят на ОИК – Смолян посочи, че има подадена една жалба за предизборна агитация, извършена преди откриването на предизборната кампания. Прието е решение № 33 от 18 септември и ОИК – Смолян се е произнесла по жалбата, че не е установено нарушение на изборните правила.

Велинов уточни, че вече са назначени секционните избирателни комисии с решение № 70 от 28 септември и вече има няколко решения за промяна в конкретни секции по предложение на партии. Обученията на членовете на СИК ще се проведат на по-късен етап.

"Изборните книжа се очакват да пристигнат в Смолян в последната седмица преди вота. В момента ЦИК иска да определим от състава на ОИК хора, които трябва да отидат да вземат бюлетините. Заявеният тираж на бюлетините за общински съветници и кмет на община за Смолян е 35 500 и той е завишен според правилата на изборния кодекс с 10 % от броя на избирателите. Има и закръгляне, тъй като и кочаните на самите бюлетини са по 100. За кметовете на кметства те също са закръглени на 100“, обясни Велинов

Той допълни, че текат предложения от партии и коалиции за застъпници, които се регистрират и им се издават удостоверения. Работата на ОИК – Смолян за предстоящия местен вот на 29 октомври тече в нормална обстановка, обобщи още Велинов.

Нели ГЕРГЬОВСКА