Приходите отиват нагоре, собствеността на клубовете в NHL е стабилна, а таванът на заплатите ще се доближи максимално до 90 милиона долара от следващия сезон. Това стана ясно след срещата на ръководството на лигата в нюйоркския хотел "Хилтън Мидтаун".

"Състоянието на Лигата е много стабилно", заяви комисарят ѝ Гари Бетман пред журналисти.

"Спортът ни е в чудесно състояние, клубовете ни се ръководят чудесно и се вълнуваме за предстоящия след броени дни старт на сезон 2023/24", добави той.

Сред собствениците на отборите бяха приети Майкъл Андлауер, който закупи мажоритарния пакет в Отава Сенатърс, и Бил Хаслам, бивш губернатор на Тенеси, който се очаква да завърши сделката за придобиване на акциите в Нешвил Предатърс.

По време на срещата Бетман каза, че играчите ще успеят да изплатят до края на предстоящия сезон заема от 1,5 милиарда долара, който им бе отпуснат по време на пандемичния сезон 2019/20. Той разкри, че оставащата сума от дълга е само 50 милиона долара. 

"Вярваме, че този заем ще бъде изплатен на 100 % в хода на сезона. Това ще ни позволи да вдигнем тавана на заплатите до 87 дори 88 милиона долара", допълни шефът на NHL.

В момента за възнаграждения клубовете отделят 83,5 милиона долара.

Очакваните приходи на Лигата за предстоящия сезон възлизат на 6,2 милиарда долара, но по-точни данни ще могат да бъдат дадени на срещата на собствениците на 4-и и 5-и декември в Сиатъл.