Световното първенство пред 2030-а ще се проведе в Испания, Португалия и Мароко, информира ексклузивно авторитетният журналист Фабрицио Романо. Решението от ФИФА трябваше да се вземе в последното тримесечие на следващата година, но според източници на италианеца, Мондиалът със сигурност ще е в африканската страна и на Пиринейския полуостров.

Уругвай, Аржентина и Парагвай по изключение ще изиграят първите си мачове вкъщи. Причината е стотният юбилей от дебютния планетарен шампионат, който е проведен в Уругвай през 1930-а, когато именно "урусите" триумфират. 20 лета след това вдигат втората си световна купа в Бразилия на стадион "Маракана" срещу "кариоките". Аржентинците организираха надпреварата през 1978-а, печелейки първата си титла. Следващите им две са от 1986-а и 2022-а. Парагвай, Мароко и Португалия ще приемат най-добрите за първи път, а испанците го сториха веднъж - през 1982 година. Техният единствен до момента трофей е от 2010-а в Южна Афкрика.

За първи път Световно първенство ще е на 3 континента. Парагвай, Аржентина, Уругвай, Мароко, Испания и Португалия се класират по право като съвместни домакини.

"Вярваме в голямото. Мондиал 2030 ще започне там, където всичко тръгна. Уругвай, Аржентина и Парагвай ще бъдат сцените на първите три мача на Световното първенство", написа президентът на КОНМЕБОЛ Алехандро Домингес в Туитър.

Следващият Мондиал след 3 лета ще бъде в САЩ, Канада и Мексико. Тогава за пръв път от 1998 ще се увеличи бройката на участващите. 2026-а ще играят 48, а не 32 състава.