Цанко Цанков беше приятно изненадан с неочаквана награда от българската общност в Калифорния.

Родният спортист, който записа историческото постижение във водите на Тихия океан на 28 август получи премия от 1300 щатски долара.

Средствата са бонус за успешното завършване на плувния маратон от остров Каталина до Лос Анджелис с дължина от 37 километра.

Поради тази причина част от нашите сънародници в Ървайн и региона на Лос Анджелис решиха да отворят дарителска сметка и да съберат въпросната сума, която по курса на деня е 2,384.57 лева.

Както е известно, Цанко Цанков стана първият българин, който има вече две успешно завършени състезания от най-трудните плувни маратони в света Ocean 7.

Миналата година той успя да преодолее и Гибралтарския проток .

"Тази сума ни изненада много приятно и малко неочаквано. Огромна благодарност към тези хора отвъд Океана. Ние се видяхме с тях на няколко срещи в Ървайн и те решиха да отворят сметка за банков превод. Вчера я получихме и искаме чрез вас отново да им благодарим. Парите ще бъдат изразходвани до последната стотинка за подготовката на Цанко Цанков през 2024 година, а в средата на този месец ще обявим на пресконференция и следващите ни цели от веригата Ocean 7 за догодина. Също така ще представим и документален филм за състезанието на Цанко в Тихия океан“, каза неговия треньор и мениджър Николай Илиев.