Шест души влизат в надпреватата за кметското място в Община Казанлък, предаде репортер на "Фокус“. ПП ГЕРБ, ИТН, "Левицата“, БСП, Възраждане и ПП-ДБ издигнаха свои кандидати за кмет на Казанлък.

Настоящият кмет на Община Казанлък Галина Стоянова е кандидатът за кмет на ПП ГЕРБ. Ако спечели, това ще е четвъртият й мандат. На местните избори през 2011 г. тя отново бе кандидат за кмет на община Казанлък, издигната от ГЕРБ. На проведения първи тур получава 15820 гласа (или 46,14%) и се явява на балотаж с Васил Самарски, издигнат от БСП, който получава 7496 гласа (или 21,86%).[2] Избрана е на втори тур с 20775 гласа (или 66,56%). На местните избори през 2015 г. е избрана на първи тур с 20962 гласа (или 69,97%). На местните избори през 2019 г. отново е избрана на първи тур с 15979 гласа (или 55,59%). Галина Стоянова е родена на 19 октомври 1964 г. Завършва Профилираната хуманитарна гимназия "Свети Свети Кирил и Методий“ в Казанлък. От 1984 г. учи за детски учител в ИПКУ "Анастасия Тошева“ в град Стара Загора. През 1986 г. записва педагогика в ПУ "Паисий Хилендарски“ в Пловдив, където четири години по-късно се дипломира като магистър по специалността и започва работа. През 2007 г. завършва специалност "Корпоративен мениджмънт“ в Нов български университет в София. В периода от 1995 до 2004 г. е директор на ЦДГ "Арсенал“ в Казанлък. През 1998 г. чрез фондация "Отворено общество“ и фондация "Стъпка по стъпка“ получава правото да бъде обучител за тренинги с интерактивни методи на работа по теми: работа в екип, решаване на конфликти, лидерски умения. През 2004 г. започва работа в община Казанлък, където отговаря за организацията и координацията на дейността на предучилищните заведения в общината. Две години по-късно заема длъжността директор на дирекция "Образование, култура и здравеопазване“. През 2005 г. завършва специализация по регионално развитие и планиране в Нагоя, Киото и Кобе (Япония) към японската фондация "Джайка“. През 2007 г. след проведен конкурс става административен секретар на община Казанлък. През 2009 г. е избрана за заместник областен управител на област Стара Загора с поверени ресори: "Устройство на територията“, "Социална политика и заетост“, "Образование“, "Здравеопазване“, "Култура“, "Държавна собственост“, "Туризъм“.

Журналистът Яница Станчева е кандидатът на коалиция "Левицата!" за кмет на Казанлък. Тя коментира, че мотивът ѝ да приеме номинацията е, че справедливостта трябва да се върне в ръцете на гражданите не само в държавата, но и на местно ниво, а нейно мото в кампанията ще бъде “С Казанлък в сърцето". Сред акцентите в управленската и програма е започването на общински проект за чиста земеделска продукция. Приоритети са още работата в социалната сфера, борбата с демографската криза, както и сигурността в общината. Станчева смята, че трябва да бъдат създадени и общински центрове по родолюбие, за да не позволяваме историята на България да се изтрива заради политическа конюнктура. Сред приоритетите ѝ е и запазването на всички културни паметници в града. Яница Станчева работи като журналист и книгоиздател. По думите ѝ това не е професия, а мисия. Тя призова всички свои съграждани да гласуват на предстоящите избори, а не да оставят други да определят съдбата им. 

Алекси Койчев Алексиев е кандидат-кметът на коалиция Продължаваме Промяната-Демократична България в град Казанлък. Той е роден на 25.06.1967 г. в града на розите. На 24 ноември 2017 г. с Решение № 717 на Министерския съвет е определен за член на Държавната комисия по сигурността на информацията. В периода 2015 – 2017 г. е директор на дирекция "Сигурност“ и служител по сигурността на информацията в Министерството на земеделието, храните и горите. В периода 2013 – 2015 г. е специалист в сферата на сигурността. В периода 1991 – 2013 г. работи в системата на МВР, като последната заемана длъжност е директор на Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи – Стара Загора. В периода 1989 – 1991 г. е взводен командир в поделение 64450 в гр. София. Образование и квалификация: Специализирани курсове за лидерство и управление на човешките ресурси към МВР, Министерство на правосъдието на САЩ, Министерство на отбраната на САЩ, Посолството на Франция в Република България, Институт за лидерство "Pointman“, семинари и обучителни програми в Холандия и Германия. Висше военно образование с гражданска специалност "Инженер“, ВНВУ "Васил Левски“, гр. Велико Търново. Владее руски и английски език.

Безпартийният хирург д-р Иван Колев е издигнат от БСП  за кандидат кмет на Община Казанлък. Д-р Колев работи като хирург в МБАЛ "Д-р Христо Стамболски“ ЕООД –Казанлък. Общински съветник от “БСП за България" в Общински съвет – Казанлък. Член на Постоянната комисия по здравеопазване, социални дейности и трудова заетост и на ПК образование, младежки дейности и спорт.

Димитър Пашев е кандидатът на ПП "Възраждане“ за кмет на града на розите. По думите му навсякъде в страната кандидатите на “Възраждане" са единствената алтернатива за промяна на досегашния модел на управление. Той открои приоритетите, заложени в управленската програма за общината. “Основните принципи, по които ще работим, са диалогичност, експертност и прозрачност. Едно от първите неща, които ще направим, е да дадем на гражданите информация как гласуват поименно всички в местния Общински съвет", каза той. Внимание ще бъде обърнато и на градската среда. По думите му в Казанлък се наблюдава презастрояване, както и липса на паркоместа.  “Ще работим в посока на това Казанлък да се превърне в зелен град", посочи Димитър Пашев и подчерта, че екологията е сред основните приоритети.  

Живка Железова е народен представител в два български парламента и e общински председател на структурата на "Има такъв народ“ в Казанлък. Тя е изборът на партия "Има такъв народ“ за кандидат за кмет на община Казанлък и водач на листата от кандидати за общински съветници на  формацията. Железова е член на  партия ИТН от нейното създаване. Експертизата й като икономист е високо ценена в партията. Живка Железова е квалифициран икономист, магистър по счетоводство, възпитаник на Икономическия университет в град Варна. Народен представител от 45 Народно събрание,  член в Комисията по "Бюджет и финанси“ и народен представител от 46 Народно събрание,  член в Комисиите по "Бюджет и финанси“ и по "Икономика и туризъм“. Има следдипломна квалификация в УНСС- София, където придобива Сертификат за съдебен експерт по финансово- счетоводни експертизи. Нещатен сътрудник – вещо лице е към Окръжен съд- Варна от 20 години.  Професионалната си кариера е започнала през 1999 година, в счетоводна кантора в град Варна. Година по-късно основава собствена счетоводна кантора в град Варна, а през 2006-та година открива и клон в град Казанлък. Железова притежава енергийно търговско дружество със 7 фотоволтаични електроцентрали, разположени на територията на цялата страна. Инвестира в сферата на ресторантьорството и търговията, чрез действащи обекти в град Казанлък. Има над 23 годишен професионален опит в сферата на икономическите анализи, счетоводство, финанси и данъчни консултации.

Рени АТАНАСОВА