Домакинът на кметството на район "Северен" Петър Абаджиев ще управлява администрацията до избирането на нов районен кмет, научи "Фокус".

До странната ситуация се стигна, след като досегашния районен кмет Стоян Алексиев уволни двамата си заместници Калоян Георгиев и Красимир Асенов. Третият заместник Илиян Козарев в момента е в болнични.

На практика районната администрация е обезглавена. Логично е при такава ситуация управлението да се поеме от секретаря Стайко Танев, но по неясни причини това не е направено. 

Стоян Алексиев е регистриран снощи в 18.30 ч. като кандидат за нов мандат от ПП "Движение Демократично Действие - ДЗ". Като такъв той няма право да ходи на работа, а единствено да си прибере личните вещи от кабинета. Тази сутрин в 8.30 ч. е извикал заместниците си Калоян Георгиев и Красимир Асенов и им е връчил заповеди за освобождаване. За изпълняващ длъжността кмет е посочил Тодор Абаджиев - младши експерт "ОМП".

"Ще оспорвам в съда заповедта. Той е кандидат за кмет и няма право да издава разпореждания от момента, в който ОИК го регистрира. Това е злобна предизборна политика, грозна чистка. Падение. Разсърден е и на ГЕРБ, и на целия свят, защото не го издигнаха за нов мандат. Сега е кандидат на един, чието кредо е "Оплюй всички" - заяви Калоян Георгиев. 

"Едва сега, в края на мандата на Алексиев, става ясен странният начин на управление в района. Той иззел почти всички правомощия от заместниците си мен, Асенов и Козарев и ги прехвърлил на секретаря на района Стайко Танев, който му е приближен. Такива неща прави човек, който има нещо да крие", смята Калоян Георгиев.

Репортер на "Фокус" се опитва да се свърже със Стоян Алексиев за неговата гледна точка, но той не вдига телефона, нито връща обаждането.