Треньорът на Петър Мицин - Николай Вакареев говори специално пред "Фокус" за целите, мечтите и как в България се правят шампиони. Българският плувец постигна изключителни успехи през тази година, като спечели седем медала от европейски и световни първенства при юношите. Като за капак на всичко той записа световен рекорд за юноши на 400 метра свободен стил на Европейското в Белград. Всичко това се случи именно под наставленията на Вакареев.

- Вярвам, че сте изключително горд от Мицин, това е повече от ясно. И все пак, трудно ли се работи с него?

- Не. Той ми е така от времето, вече 39 години работя и винаги съм имал състезатели, тези, които са достигали до високо международно ниво, са изключително трудолюбиви, сериозни и отговорни. Той е един от тези, които няма нужда да му се обяснява два пъти, няма нужда да се убеждава какво трябва да прави по време на тренировка и е изключително съсредоточен, тотално отдаден, даже има моменти, когато някой път прекалява с неговата интензивност и аз даже го възпирам от това, което прави.

- Инициативен е?

- Чувства се добре, тръгва в дадена серия, която аз му задавам някакво време, защото там си имаме определени методики за различните зони. Той се впуска да плува, защото се чувства добре.

- Сега се подготвяте в Сандански, а защо не в София? Има ли условия в България за развитие на таланти като него ?

- Условия има, след като постига тези резултати. Да ви кажа за Сандански, аз съм 39 години треньор там и съм бил 15 години състезател там, там съм израснал в този интернат. Условията в Сандански от 1 април до 31 октомври няма по-добри за подготовка в страната. Открит басейн, чист въздух, басейн на разположение, предоставен от общината на клубовете, ние разполагаме с него. Всичко това го издържа общината, ние остава от нас само да се работи, така, че условия за работа в Сандански има, но само в този период. От тук нататък, зимния, нямаме закрит басейн и започваме ходенето по мъките. Ето, сега ще отидем на Белмекен. Аз държа на Белмекен. За мен там е изключителна база за подготовка на функционални спортове. Той се чувства също много добре, много спокойно, всички условия за работа ги имаме - хранене, възстановяване, база, спортни обекти и съоръжения, фитнес зали, всичко това е на ниво. И отделно височинната подготовка, която дава изключително голям ефект върху подготовката на състезателите.

- Споменахте подготовка, какво следва от тук нататък, ще се промени ли режимът на тренировки, все пак той расте и в един момент ще дойде при мъжете, ще стане конкуренцията още по-голяма, напрежението по-голямо. Изобщо, подготовката ще продължи ли по същия начин или ще има промяна?

- Подготовката ще продължи, но ще се повиши нейната интензивност, нейното натоварване, тъй като вече казахте, че при мъже и жени конкуренцията там е изключително голяма. И първото състезание в което ще се сблъскаме сега е европейското на малък басейн. Като аз мисля, че ще се подготвим добре и вярвам, че ще се класираме добре, защото неговото най-силно качество в плуването е това, че е много силен на подводните, на обръщанията, на салтата. А на малкия басейн се сещате, че ако на голям басейн 400 м са 7 обръщания, там вече стават 14 обръщания и това е в негов плюс. И се надявам на добро класиране на малкия басейн. Дано всичко да е наред, да е здрав, да няма здравословни проблеми. Тъй като аз не го споделям, но ние преди световното, една седмица преди това той се разболя, хвана го вирус, 4 дни не плува и това беше така основната част, но не исках да го коментирам да бъде някакво оправдание в цялата тази работа. Отслабна 2-3 килограма и така отиде на световното не в достатъчно добрата си форма.

- Решаващи ли са тези два килограма?

- Изключително. Той четири дни беше повръщане, разстройство, спряхме, но пак съумя да се събере и да покаже максимума от това, което може.

- Прогноза за Париж за неговото представяне?

- На база на това, което имаме, нашата цел е да направим финал. За повече всеки един треньор състезател си мечтае, ако всичко върви нормално, финал ако направим ще бъде успех за нас. Ще се съсредоточи може би върху 400 и 800 м свободен стил. И допълнително, ако има 200 делфин ако има някакви големи дистанции между дните в които се плува, да. Но основно 400 и 800 м, там са му по-големи шансовете, докато на 200 м е много силна конкуренцията и много силни резултати има там.

Автор: Донислав Донев