Преди 365 дни на днешната дата Роберто де Дзерби бе назначен за мениджър на Брайтън. Впоследствие той изведе клуба до най-високата позиция в историята на английския елит - шесто място. В допълнение отборът достигна полуфиналите за ФА Къп, където загуби след дузпи срещу Манчестър Юнайтед на стадион "Уембли" в Лондон.

От 18 септември 2022-а насетне Брайтън разцъфтява. Съставът е с най-много вкарани попадения от тийнейджъри в Премиър лийг - 15. Магнит е за перспективни млади играчи като Ансу Фати от Барселона. Записа 23 победи, 9 равенства и 12 загуби в 44 официални мача, отбелязвайки 101 гола. Класира се за първи път в историята си за втория по авторитет европейски клубен турнир Лига Европа. Доминира в притежанието на топката срещу съперници със средно 62 % от времето по време на двубой. Постигна 8 успеха в 15 срещи срещу отбори от "Топ 6" и вкара над 3 попадения в 18 мача.

Най-прясното доказателство за "ефекта Роберто де Дзерби" е, че "чайките" постигнаха четвърта победа над Манчестър Юнайтед в последните 5 двубоя с 20-кратните първенци на Англия, започвайки серията на 7 май миналата година.

Понастоящем след първите 5 кръга от новия сезон, Брайтън е 5-и с 12 точки, на 3 зад водача Манчестър Сити и е най-резултатният състав с 15 вкарани попадения.