Националният отбор на Румъния постигна много ценна победа в преследването на класиране на ЕВРО '24. Селекцията на Едуард Йорданеску победи гостуващия тим на Косово с 2:0 в мач от шести кръг в Група "I" от квалификациите за европейското първенство догодина.

Срещата няма да се запомни с футболни аргументи, а със сериозния си политически отенък и грубата игра. Двубоят на Националния стадион в Букурещ бе прекратен за близо час, след като в средата на първото полувреме френският съдия прибра двата отбора в съблекалните.

Причината за това бяха скандирания и лозунги от страна на домакинската публика "Косово е Сърбия" и "Бесарабия е румънска".

В крайна сметка след съвещание между президента на румънската футболна федерация, селекционерите на двете държави и делегатите на УЕФА, мачът бе подновен.

В 42' на първото полувреме гостите останаха с човек по-малко заради втори жълт картон на Ведат Мурики. След възобновяването на мача, гостите играха на ръба на позволеното и принудиха реферът да вдигне няколко жълти картона.

В 59' домакините получиха право да изпълняват 11-метров наказателен удар, но изстрелът на Николае Станчу бе отразен от Ариянет Мурич.

Северната ни съседка все пак стигна до победата в края на мача. Станчу се реабилитира в 83' и откри резултата, а в даденото от съдията продължение резервата Валентин Михаила вкара за крайното 2:0, а мачът приключи с 9 жълти картона (3 за Румъния и 6 за Косово).

Класиране в Група "I":

1. Швейцария (6 мача) 14 т.

2. Румъния (6 мача) 12 т.

3. Израел (6 мача) 11 т.

4. Беларус (6 мача) 4 т.

5. Косово (6 мача) 4 т.

6. Андора (6 мача) 2 т.