Световният номер 1 в мъжкия тенис - Новак Джокович, говори за разпределението на финансите в световния тенис. Според 36-годишния сърбин, само хората в топ 500 при мъжете и жените на сингъл и на двойки могат да се издържат от спорт.

"Тенисът е третият най-глобален спорт в света. Въпреки това, броят тенисисти, които могат да се издържат от този спорт, е около 400. Става въпрос за мъже и жени на сингъл, мъже и жени на двойки, както и смесени двойки“, сподели сърбина, който през уикенда спечели 24-ата си титла от Големия шлем.

"Това са близо 500 професионални състезатели, които живеят от пари, спечелени от този спорт. Освен това, половината или малко по-малко от половината от тези 500 играчи не могат да си позволят физиотерапевт или фитнес треньор, някои от тях нямат дори и треньор по тенис. И всичко това просто, защото е твърде скъпо“, продължи Джокович.

"Неприятно е, че всички тенисисти трябва да се издържаме сами за себе си. Знаете, в НБА например, имаш гарантирана заплата, имаш отбор, имаш треньор, всичко е осигурено. Екипировка, топки, материали – всичко е приготвено“, добави Новак.