След като Германия спечели историческата си първа Световна титла в мъжкия баскетбол, от международната федерация обявиха националните отбори, които вече могат да мислят за Олимпийските игри в Париж през следващата година и кои са се класирали за квалификационен турнир.

След Мондиала в Япония, Филипините и Индонезия, с квоти заедно със световния шампион могат да се похвалят още националните отбори на Франция, Сърбия, Канада, САЩ, Австралия, Япония и Южен Судан. 

Място в олимпийските квалификационни турнири спечелиха Латвия, Литва, Словения, Италия, Испания, Черна гора, Гърция, Грузия и Финландия - от Европа. От зона Америка това са Пуерто Рико, Бразилия, Доминиканска република и Мексико, а представители на зона Африка са Египет, Ангола и Кот Д'Ивоар. От зона Азия и Океания напред продължават Ливан, Филипини и Нова Зеландия. 

Към тези отбори ще се присъединят победителите от предварителните квалификационни турнири - Камерун, Бахами, Бахрейн, Полша и Хърватия. 24-те национални състава ще бъдат разделени на четири групи по шест отбора, като всеки поток ще играе в различни държави, които все още не са избрани.

Турнирите са насрочени за 2-7 юли през следващата година.