Днес започват 1/4-финалите на Европейското първенство. Българският отбор бе спрян в 1/8-финалите от Франция, но родното ни участие едва днес ще приключи, тъй като първите два мача от финалната осмица ще са на наша територия. Дворецът на културата и спорта във Варна ще е домакин на Словения - Украйна и Франция - Румъния.

Половината от 1/8-финалите бяха именно в морската ни столица, както и всички двубои от група "В", където бяха "трикольорите".

В 17:30 часа Словения ще е символичен домакин срещу Украйна. Двата състава вече играха веднъж помежду си. На 30 август словенците спечелиха с 3:1 гейма в нашата група, където завършиха първи. Впоследствие те направиха пълен обрат срещу Турция в 1/8-финалите за крайното 3:2. Украинците останаха трети в груповата фаза зад Словения и Хърватия, а след това нямаха проблеми срещу Португалия за крайното 3:0. До момента двете страни са излизали на игрището 7 пъти едни срещу други, а словенците водят с 5:2 успеха. Победителят между Словения и Украйна ще срещне в полуфиналите Полша или Сърбия.

Вторият 1/4-финал довечера ще противопостави Франция на Румъния от 21:00 часа отново във Варна. "Петлите" приключиха група "D" първи с 12 от възможни 15 точки. Единственото поражение за тях бе именно от румънците с 1:3 гейма на 4 септември. Северните ни съседи завършиха трети зад французите и португалците. В 1/8-финалите Румъния надделя срещу Хърватия с 3:2 гейма, а Франция елиминира България с 3:0. Към днешна дата двата отбора са преплитали пътищата си два пъти и са си разменили по една победа. Който продължи напред, ще има за съперник Италия или Нидерландия.