От 28 август до 3 септември 2023 г. в Кранево се проведоха Държавните отборни първенства по шахмат. В турнира взеха участие юноши и девойки от цялата страна, но фурор в класирането постигна отборът на СК "Рицар“ - София до 14-годишна възраст, който взе златото и в трите дисциплини – класически шахмат, рапид и блиц. Кристиян Игнатов, Стефан Иванов, Раян Тодоров и Радослав Емануилов се наложиха като безусловни фаворити в своята възрастова група, където се състезаваха с още 11 отбора и не допуснаха нито една загуба.

Достойно се представиха и другите два отбора на клуба - отбор до 14 години в състав Калоян Пантев, Никола Николов, Стефан Желев, Максим Испирски и Кристиян Йорданов, които заеха съответно 6 място (стандартен шахмат), 8 място (ускорен), 5 място (блиц) и отбор до 18 години, представен от Валентин Данов, Иван Дойчев, Александър Моллов и Борис Дамянов, които в отборната надпревара заеха 5 място (класически шахмат и блиц).

Треньорът на спортен клуб "Рицар“ Георги Николов е категоричен, че когато става дума за отборни първенства няма място за индивидуално разделение и всяка победа гради крайния резултат в състезанието за клуба.

"Безспорно златен хеттрик е огромен успех, тъй като трите дисциплини са много различни. Това постижение е плод на усилената работа на всички състезатели през цялата година. Освен всички качества, които дава, шахматната игра възпитава децата в спортсменство и справедливост. В "Рицар“ държим на това!“, споделя Николов и допълва, че българските шахматисти са сред най-добрите посланици на България по света и е важно да бъдат добър модел за подражание.

Трима от състезателите на клуба в момента участват на Европейското юношеско първенство по шахмат в Мамая, Румъния – това са Валентин Данов (до 16 год.), Стефан Иванов (до 14 год.) и Калоян Пантев (до 12 год.).