Притеснява ме единствено дали всички ще влезнат в еднаква форма на Европейското. Силно се надявам да се представим добре. Това заяви селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол на България Пламен Константинов на последната си пресконференция преди старта на Европейското първенство за мъже.

Първият мач на избраниците на Константинов е на 29 август (вторник) във Варна от 20:30 часа, а съперник е тимът на Испания.

"Със здравословния проблем на Ники Колев като че ли успяхме да се справим – посочи още Константинов. - Той тренира последните два пъти нормално. Каквото съм очаквал, това и съм заварил в националния отбор. Ясно ме беше че, ще е трудно. Има доста момчета, които не са постигали сериозни резултати. Те са малко натоварени с очаквания от предишни поколения. Виждат се много интересни неща по време на тренировките - дори само за лятото. Големият въпрос е дали ще видим това израстване в игра. Ако го видим, ще сме интересен отбор“.

Пламен Константинов посочи още, че основното, което иска от състезателите си е да показват желание.

"Критиките са част от работата на един спортист – заяви селекционерът. - Когато няма очаквани резултати, логично е да има критики. Мога само да критикувам за липса на желание. Това е и основното нещо, което искам от отбора. През последните години най-лошото бе този пораженчески дух. Всеки може да прости на един отбор, ако той се бори до края. Опитахме се това да го направим“.

Пламен Константинов сподели очакванията си от шампионата.

"Да говорим преди първенството какво ще бъде? По-добре да видим какво ще стане – каза Константинов. - Надявам се бързо да прескочим тази нервност, защото сме домакин. Но в течение на първенството това се променя и домакинът започва да показва каквото трябва. Започваме с два мача с отбори, които не са фаворити в групата, но пък те са от нашето ниво през последните години. Технични, грамотни, подредени отбори. Видяхме хубави мачове от Испания и Финландия в Златната лига. Не сме в позиция да подценим който и да е отбор“.

Пламен Константинов не пропусна да коментира и очакванията си към родната публика.

"Публиката ще бъде тук. Може би 80-85 процента са продадените билети – заяви селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол. - Ние трябва да се справим с този натиск, който оказва публиката и към своя отбор, и към противника. И с течение на първенството публиката да стане нашият седми играч. Силно се надявам България отново да бъде волейбол".