Макс Верстапен има възможност да спечели девета поредна победа във Формула 1 по време на домашната си Гран При на Нидерландия, която започва в 16:00 часа днес. Ако пилотът на Ред Бул стори това, той ще изравни рекорда за най-много последователни успеха, който се държи от Себастиан Фетел. 4-кратният световен шампион завърши 2013-а с 9 поредни успеха, печелейки всички състезания след лятната пауза именно с екипа на Ред Бул.

Вчера първенецът от последните два сезона се постави в идеална позиция за победата днес, като си заслужи правото да започне от първото място. В квалификацията нидерландецът победи с над половин секунда пилота на Макларън Ландо Норис, който ще потегли втори.

Именно британецът може да е най-сериозния съперник за Верстапен на пистата "Зандвоорт“, тъй като от началото на уикенда скоростта му е много висока. Тя по-скоро си личеше в една обиколка, но не и в по-дългите серии, в които предимството в петък бе за Верстапен, независимо от типа гуми.

Втората редица ще си поделят Джордж Ръсел и Алекс Албън, а на третата ще се наредят двамата испанци Фернандо Алонсо и Карлос Сайнц. Седми и осми ще тръгнат Серхио Перес и Оскар Пиастри, а "Топ 10" ще допълнят Шарл Льоклер и Логън Сарджънт.

Двамата имаха тежки катастрофи във вчерашната квалификация и е напълно възможно екипите им да сменят компоненти в болидите, които да им донесат наказания. Печеливши от подобни санкции ще са Ланс Строл и Пиер Гасли, които трябва да стартират от шестата редица.

В общото класиране Верстапен е първи с 314 точки, следван от съотборника си Серхио Перес, който има 189. Трети е Фернандо Алонсо от Астън Мартин със 149.