ФИФА отстрани президента на испанската футболна централа Луис Рубиалес от всякакви футболни дейности за 3 месеца, докато тече разследването за инцидента, при който той целуна националката на Испания Джени Ермосо по устните след финала на Световното първенство по футбол за жени, докато течеше церемонията по награждаването.

Световната централа обяви на официалната си страница, че Рубиалес е отстранен в очакване на дисциплинарното производство, открито срещу него в четвъртък.

Луис Рубиалес отказа да подаде оставка като президент на испанската федерация на извънредно заседание, на което първоначално се очакваше да освободи позицията заради натиска от правителството на страната, националките на Испания по футбол, клубове и официални лица.

От ФИФА не посочват срок, в който Дисциплинарната комисия ще се произнесе. Тя може да налага санкции, вариращи от предупреждения и глоби до отстраняване от спорта. Ходът на световната централа идва, след като от испанската федерация заплашиха с правни действия националката Джени Ермосо за това, че се противопостави на версията на Рубиалес за целувката, която се случи по време на церемонията по награждаването на испанския отбор за спечелването на световната титла в Сидни, Австралия.

Отстраняването на Рубиалес означава, че той няма да може да извършва футболна дейност или да контактува с други официални лица. Хорхе Паласио, оглавяващ Дисциплинарната комисия на ФИФА също се намеси, предупреждавайки Рубиалес да се въздържа, лично или чрез трети страни, от контакт или опит за контакт с професионалната футболистка от испанския национален отбор Дженифър Ермосо или нейното близко обкръжение.

ФИФА вече два пъти се намеси в случая, докато УЕФА още не е коментирала инцидента с Луис Рубиалес.