Състезатели от 28 държави стартират в юбилейната 70-ата Международна колоездачна обиколка на България, която стартира на 26 август. Началото е пред храм-паметник "Александър Невски", а общо отборите са 21 отбора.

В началото колоездачите ще преминат 1 км пролог, за да бъдат излъчени носителите на четирите лидерски фланелки.

"Съвместните усилия, които полагаме в последните години ни се отблагодаряват и смело мога да заявя, че заедно върнахме имиджа на българското колоездене", заяви председателят на Българска федерация колоездене Драгомир Кузов.

Юбилейната 70-та колоездачна обиколка на България ще се проведе в шест последователни дни, като след пролога в София предстоят пет етапа. Първият ще бъде разделен на два полуетапа – София - Пирдоп (70,2 км) и Пирдоп - Троян (88,9 км). Следващият ден колоната потегля за Казанлък, като ще измине разстоянието от 108,3 км. На 29-ти август предстои най-дългият етап в тазгодишното издание – Казанлък - Бургас (190,53 км). Четвъртият етап отвежда състезателите от Бургас до Сливен (114,0 км), а финалът за първи път в историята на Обиколката на България ще бъде в Шумен на 31-ви август.