Това лято беляза нова ера в световния футбол. Кристиано Роналдо започна експанзията към Саудитска Арабия с трансфера си от Манчестър Юнайтед в Ал Насър, непосредствено преди Мондиал 2022. От юни насетне множество звезди на европейския футбол също предприеха дръзкия и рисков ход да заиграят там.

Свободните агенти са цял един състав с треньор и резерви.

Вратар:

Давид де Хеа

Испанецът напусна Манчестър Юнайтед, след като споразумението му изтече. Първоначално ръководството на "червените дяволи" предложи нов договор на стража с по-ниска заплата, който бе приет, но впоследствие клубът реши да занижи офертата и той се раздели с 20-кратните шампиони на Англия. От лятото на 2011- насам Де Хеа спечели Премиър лийг, ФА Къп, Купата на Лигата и Лига Европа.

Защитници:

Серхио Рамос

Бранителят си тръгна от ПСЖ, тъй като договорът му с френския първенец ПСЖ изтече. В Париж той прекара два сезона. 37-годишният испанец е световен шампион от 2010-а с националния отбор на Испания и два пъти европейски от 2008-а и 2012-а. Друкратен първенец на Франция, 4 пъти триумфира в Шампионска лига с Реал Мадрид, още по 4 със Световното клубно първенство и 5 пъти с титлата в Ла Лига.

Фил Джоунс

Бившият английски национал също приключи 12-годишен период на "Олд Трафорд". В последните две години той страдаше от контузии и за последно игра на втори май миналият сезон. Срещу името си има една титла на Англия, един триумф в Лига Европа, един в ФА Къп, един в Купата на Лигата и два със Суперкупата на страната. 31-годишният бранител може да се подвизава не само в сърцето на защитата, но като десен бек и опорен полузащитник.

Матия Настасич

Сърбинът за последно бе част от испанския Майорка. Най-добрите си години прекара в Манчестър Сити, където между 2012-а и 2015-а вдигна титлата в Англия и Купата на Лигата. Има 34 мача за националния отбор на Сърбия. Освен като централен защитник, умее да играе и като ляв бек.

Нико Шулц

30-годишният ляв краен бранител напусна Борусия Дортмунд, чийто екип защитаваше в последните 4 сезона. В този период спечели Купата на Германия и Суперкупата на страната. Играл е 12 пъти за Бундестима, а в Бунделигата е защитавал цветовете още на Хофенхайм, Борусия Мьонхенгладбах и Херта.

Полузащитници:

Хуан Мата

Испанецът е европейски и световен шампион с "Ла Фурия". На клубно ниво е спечелил Шампионска лига с Челси, Лига Европа със "сините" и за втори път с Манчестър Юнайтед. Печелил е още ФА Къп, Купата на Лигата, Суперкупата на Англия, Купата на Испания и титлата в Турция с Галатасарай, където за последно игра до този юни.

Жоао Моутиньо

Португалският национал е със 146 двубоя и 7 попадения за европейския шампион от 2016-а във Франция. 36-годишният халф е бил в Спортист Лисабон, Порто, Монако и за последно Уулвърхемптън. Във Франция спечели титлата с "монегаските", Лига Европа и титлата в Португалия с Порто, а 2019-а триумфира в първото издание от Лигата на нациите с националния отбор.

Стивън Н'Зонзи

Световният първенец с Франция направи име в Лига 1 (Амиен и Рен), Премиър лийг (Блекбърн и Стоук Сити), Ла Лига (Севиля), Серия "А" (Рома), Турция (Галатасарай). На първи юли напусна катарския Ал Раян със свободен трансфер.

Нападатели:

Алексис Санчес

Чилиецът има зад гърба си 153 срещи за националния отбор с 51 гола. Два пъти вдига "Копа Америка" с Чили. Печели 8 трофея с Барселона, 3 с Интер и 3 с Арсенал. 34-годишният стрелец може да играе както в центъра на атаката, така и по двата фланга. На първи юли напусна Олимпик Марсилия.

Стеван Йоветич

Черногорският национал е блестял за Партизан, Манчестър Сити, Фиорентина, Интер, Севиля, Монако и Херта Берлин. По веднъж спечелва титлата в Англия, както и местната Купа на Лигата. В Сърбия вдига местната Купа и титлата. Става голмайстор в Лигата на нациите през сезон 2020/2021.

Еден Азар

Бронзовият медалист от Световното първенство в Русия разтрогна по взаимно съгласие договора си с Реал Мадрид това лято. През последните години след трансфера му от Челси бе преследван от контузии, което ограничи силно времето му на терена. 32-годишното крило е футболист на годината в Англия през 2015-а с екипа на "сините". С тях е двукратен шампион и победител в Купата на Лигата и ФА Къп. Във Франция с Лил прави дубъл - титла и Купа през 2011-а. Макар неубедителния му период в Реал Мадрид, там завършва със златните медали в Шампионска лига, Ла Лига, Световното клубно първенство, Суперкупата на УЕФА, Купата на Краля и Суперкупата на Испания.

Старши треньор:

Зинедин Зидан

Французинът започна обучението си за наставник под крилото на Карло Анчелоти при първия период на италианеца в Реал Мадрид преди почти 10 години. 51-годишният специалист предизвика разцвет в редиците на "лос бланкос", след като стана техен старши треньор за първи път през 2016-а. До лятото на 2018 година спечели 3 поредни пъти Шампионска лига, с което испанците се превърнаха в първия отбор, вдигнал 3 последователни пъти трофея. Вторият период на световния шампион от 1998 година на "Сантиаго Бернабеу" е от 2019 до 2021 година. С Реал Мадид вдига още титлата в Ла Лига, Суперкупата на Испания, Суперкупата на УЕФА и Световното клубно първенство.

Резерви: Дани Роуз, Тимуе Бакайоко, Аксел Туанзебе, Морган Шнайдерлин, Мариано Диас, Джеси Лингард, Андре Аю.

Ако трансферите в Саудитска Арабия са лесни и бързи пари за клубовете, които продават, то има други играчи, за които е изключително трудно да си намерят нов отбор поради една или друга причина.