Ша'Кари Ричардсън от Съединените щати спечели титлата в спринта на 100 метра при жените на Световното първенство по лека атлетика, което продължава в Будапеща, Унгария.

Атрактивната американта си заслужи златото, пробягвайки във финала дистанцията за 10.65 секунди, което е личен резултат за американката и рекорд на шампионатите.

Второто място остана за фаворитката Шерика Джаксън от Ямайка с 10.72 секунди. Бронзът също е за атлетка от Ямайка - 36-годишната Шели-Ан Фрейзър-Прайс с 10.77 секунди.

Ша'Кари Ричардсън влезе във финала по време, след като остана трета в полуфиналната си серия.

Световният рекордьор в зала Юг Фабрис Занго от Буркина Фасо спечели титлата в тройния скок при мъжете в Будапеща. Златото е първо в историята на страната от шампионати на планетата по лека атлетика. Фаворитът Джейдън Хиберт от Ямайка, световен шампион при юношите, отпадна от надпреварата. 18-годишният Хиберт, който държи най-добрия резултат в света за сезона - 17.87 метра се контузи при първия си опит и се оттегли от състезанието.

30-годишният Занго, втори в световната ранглиста, скочи 17.64 метра при петия от шестте си опита, изпреварвайки кубинеца Ласаро Мартинес, който заслужи сребърния медал със 17.41 метра, въпреки че направи фаул в три от опитите си. Бронзът остана за друг кубинец Кристиан Наполес със 17.40 метра, негово най-добро лично постижение.

Американецът Грант Холоуей спечели третата поредна световна титла в бягането на 110 метра с препятствия при мъжете. 25-годишният Холоуей, сребърен медалист от Игрите в Токио, завоюва златото в в Будапеща с най-добрия си резултат за сезона – 12.96 секунди.

Той остави зад себе си шампиона от последната Олимпиада и бронзов медалист от Игрите в Лондон през 2012 година Хансле Парчмънт от Ямайка с 13.07 секунди и друг американец Даниел Робъртс, който завърши за 13.09 секунди.

Титлата в мятането на диск при мъжете спечели олимпийският шампион от Токио Даниел Стол (Швеция) с рекорд на първенствата от 71.46 метра. За него златният медал е втори от световни първенства след този от 2019-а в Доха. Среброто спечели шампионът от 2022 година Кристиян Чех от Словения със 70.02 метра, а бронзът стана притежание на 20-годишния литовец Миколас Алекна с резултат 68.85 метра.