В южнокорейската столица Сеул между 18 и 27 август се провежда ежегодния световен шампионат в спортното катерене за юноши и девойки.

Състезателите са разделени в три възрастови групи - U16 (Youth B – 14/15 г..), U18 (Yoth А – 16/17 г.) и U20 (Juniors 18/19 г.)

Състезанието излъчва световните шампиони за 2023 г. в трите дисциплини на катеренето - трудност, боулдър и скорост.

Световното първенство е поредно състезание в катеренето, което отбелязва рекорд по участие - 596 състезатели от 45 страни участват в шампионата, сред тях са и трима български състезатели - Слав Киров (юноши U20), Боян Киров (юноши U18) и Валисия Мей (девойки U18). Тримата се състезават в дисциплините трудност и боулдър.

В първите три дни на шампионата се проведе дисциплината трудност.

В последния финал -при юношите U20 Слав Киров успя да завоюва 4-то място. След като преодоля квалификацията и полуфинала съответно на 6-о и 4-то място, Слав направи поредно отлично катерене и постигна резултат 18+, само на една хватка под шампиона Ханес ван Дюсен от Белгия. Със същия резултат са още 4-ма състезатели, при което класирането от полуфинала реши подреждането от 2-ро до 6-о място, и което остави Слав на крачка от медалите.

В групата U18 Валисия Мей е 9-а при девойките, Боян Киров - 16-и при юношите.

Валисия успя да премине квалификацията, в полуфинала постигна резултат 22, колкото и 8-ата в класирането, но с по-слаб резултат в квалификацията остана първа под чертата за влизане във финала за първите 8.

Боян Киров също преодоля квалификацията, в полуфинала постигна резултат 24+, колкото и тримата състезатели преди него, а класирането в квалификацията го остави на 16-о място.

Участието на българите в Световното първенство продължава с дисциплината боулдър, която ще се проведе в следващите 4 дни.

На 22 август (вторник) започва квалификацията в групата U18 с участието на Валисия Мей и Боян Киров. Ден по-късно са полуфинала и финала.

За групата U20, където се състезава Слав Киров квалификацията е на 24 август (четвъртък), а ден по-късно са полуфинала и финала.