На Купата на солидарността, която се провежда в Шенжен, Китай, Сърбия победи Китай с много убедително 87:64 точки, а днес спечели и срещу Бразилия след драматична среща, приключила при резултат 89:85 точки. С успеха западните ни съседи триумфирата в турнира.

"Плавите" не бяха в пълния си състав, тъй като капитанът Богдан Богданович и Никола Милутинов бяха пуснати в почивка.

Това бе последната проверка за отбора на Светислав Пешич преди началото на световното първенство във Филипините, където Сърбия ще бъде в група "B", заедно с Китай, Пуерто Рико и Южен Судан.

Сърбия успя да се откъсне при 15:10 точки, преди всичко със страхотна игра в нападение, където вкарваше най-вече в ракетата чрез Филип Петрушев, който се възползва максимално от факта, че нямаше първи център на терена.

Той измъчи доста бразилците, които го фаулираха няколко пъти с коша. Бразилският център Кабокло създаде много проблеми под коша на Сърбия, за щастие той бързо се затрудни с фаулове и трябваше да отиде на пейката, а интересен факт е. Проблемът за Сърбия беше, когато играчът от НБА Раулузиньо Нето влезе в игра.

Той внесе много оживление в играта на Бразилия и за миг стопи преднината на Сърбия, така че след десет минути игра таблото показваше 21:20 точки след тройка на Алекса Аврамович.

Гардът на Партизан започна добре мача, както и Нето от другата страна, а Алекса също събуди останалите си съотборници с играта си от двете страни на терена. Проблемът за Сърбия възникна, когато бразилците започнаха да стрелят за трима, отбелязаха последователно Нето, Дос Сантос, Галванини, а това е показател колко труден отбор е Кариока и че трябва да играят много сериозна защита срещу тях.

Когато ударът на Бразилия спря, спря и Сърбия. Предимството нарасна и в крайна сметка се стигна до почивка със седем точки разлика 45:38 точки. Третата част бе белязана от стрелбата за три точки. Бразилците го откриха чрез Джаго Дос Сантос, който е новият баскетболист на Цървена звезда. Той отбеляза две тройки.

Това не смути Сърбия, която започна добре в този период и за първи път натрупа двуцифрено предимство. От друга страна Бразилия не се обезсърчи от това и "кариоките" постепенно намали преднината на Сърбия.

В последните десет минути резултатът бе 64:59 точки в полза на Сърбия, а след това бразилците поведоха. Сърбия направи хубаво 86:82 на финала, а след това получи тройка 11 секунди преди края.

Топката беше отнета под коша на "Орлов", бразилците нямаха време да направят фаул и със сирена Добрич вкара тройка за 89:85, така че Сърбия с непълен състав спечели срещу Бразилия в последния подготвителен мач.

Най-ефективен бе Филип Петрушев със 17 точки, а Алекса Аврамович вкара 14, като трябва да споменем Огнен Добрич и Никола Йович с по 11 точки, Стефан Йович и Деян Давидовац с по 9 точки.