Липсата на повече опит попречи на Нургюл Салимова да спечели Световната купа по шахмат при жените. Това заяви президентът на Международната шахматна федерация (ФИДЕ) Аркадий Дворкович пред ТАСС в коментар за финала при жените за Световната купа между Салимова и рускинята Александра Горячкина.

20-годишната българка отстъпи с 1,5:2,5 точки на Горячкина във финалния мач, като пропусна да реализира печеливши позиции във втората партия по класически шахмат и в първата по ускорен, а във втората по ускорен загуби на 105-ия ход след грешка в равна позиция в ендшпила.

Горячкина, която е трета в световната ранглиста и втора в турнирната схема, триумфира за първи път със Световната купа при второто си участие във финала на турнира.

"Александра се явява една от най-силните шахматистки в света вече няколко години и бе един от фаворитите в Баку – анализира Аркадий Дворкович. - Победата ѝ е закономерна, макар че имаше и други великолепни претендентки. Във финала инициативата се владееше от българската шахматистка, но видимо не ѝ достигна опит на такова високо ниво. Именно опитът бе нещото, което даде предимството на Горячкина.

В края търпението на рускинята изигра роля. Тя знаеше, че не рискува нищо, но мъчеше съперничката си, докато я изтощи. След дебюта позицията на Горячкина бе по-добра и за Нургюл беше трудно да се защитава. Според мен тя се измори, въпреки че през целия турнир и във финала игра страхотно".