Испанецът Алваро Мартин спечели първия златен медал от 19-то Световно първенство по лека атлетика, което започна днес в Будапеща, Унгария.

Той триумфира в дисциплината 20 километра спортно ходене за мъже с резултат от 1.17:32 часа, което е и най-добро постижение в света за сезона. Това е първа световна титла за Мартин след двете европейски от Берлин 2018 и Мюнхен миналата година.

Среброто е за двойният бронзов медалист на 20 и на 35 километра от Юджийн 2022 Персeус Калстрьом с национален рекорд на Швеция от 1.27:39 часа. На подиума се качи и бразилецът Кайо Бонфив, който също подобри рекорда на родината си с 1.27:47 часа и прибави нов бронз след този от Лондон 2017.

До средата на дистанцията японецът Икеда, сребърен олимпийски медалист от Токио 2020 и вицешампион от Юджийн 2022 водеше убедително, като вървеше под графика на рекорда, но впоследствие завърши 15-и.

Стартът и финалът на тази дисциплина, на спортното ходене за жени и маратоните за двата пола са на най-популярния площад в унгарската столица - Площадът на героите.

Началото бе отложено с около два часа заради разразила се тази сутрин буря от силен дъжд и гръмотевици над града.

Времето принуди организаторите да отложат и цялата първа сесия от шампионата. Очакванията са, че за вечерната сесия, която започва в 19:00 часа наше време с церемония по откриването, природата ще е благосклонна към участниците.