Българската шахматистка Нургюл Салимова спечели първата 1/4-финална партия на Световната купа по шахмат в Баку, Азербайджан срещу рускинята Полина Шувалова. Турнирът за Световната купа край бреговете на Каспийско море е с награден фонд 676 250 долара.

Българката, която игра с белите фигури, имаше инициативата през по-голямата част от партията и пропусна по-рано да реши изхода. Тя накрая остана с пешка повече и възможност да произведе дама, което означаваше и победа. Днес в първата партия Салимова и Шувалова играха ускорен шахмат с 25-минутна контрола и добавяне на 10 секунди на изигран ход. Втората между двете, в които българката ще е с черните фигури, е утре. При разменени победи ще се играе тайбрек в понеделник, за да се определи коя от двете отива на полуфинал.

В друга 1/4-финална първа партия китайката Тан Чжунъи надви грузинката Бела Котенашвили. При равенство завършиха другите два 1/4-финала днес: Елизабет Паец - Анна Музичук и Арика Дронавали - Александра Горячкина.

При мъжете руснакът Ян Непомняшчи, който загуби финала за Световната шахматна корона, зaвърши реми с черните фигури с индиеца Видит Гуджрати на 1/8-финал. Магнус Карлсен победи с белите фигури украинеца Васил Иванчук.

Първите трима в крайното класиране при мъжете, както и първите 3 състезателки при дамите, ще добият право на участие в надпреварата на претендентите и претендентките през 2024-а година.