Мъжкият национален отбор на България започна с драматична загуба участието си в предварителната олимпийска квалификация в Истанбул, Турция. На старта баскетболистите ни отстъпиха пред Украйна със 71:80 след продължение, въпреки че наваксаха изоставане от 25 точки в хода на мача и водеха секунда преди края на редовното време. Дебют за "лъвовете" направи получилият наскоро български паспорт Брандън Йънг.

Само няколко минути бяха необходими на Украйна да натрупа двуцифрена преднина, а след първата част националите ни изоставаха с 10:27. Разликата в полза на съперника скочи до 25 през втория период, но водени от разигралия се Павлин Иванов, "трикольорите“ започнаха да топят изоставането си и на почивката намалиха за 29:40.

Подемът в играта им продължи и след паузата, и те се доближиха само на две, но преди решителната четвърт предимството отново бе за Украйна - 53:46. Българите не се отказаха и малко над секунда преди края тройка на Алекс Симеонов доведе до пълен обрат - 68:66. Именно на него след това бе отсъдено нарушение срещу Олександър Ковляр, който вкара кош и изравни резултата. Украинецът имаше възможност и да донесе победата на своя състав, но пропусна от линията и срещата отиде в продължение. В него съперникът показа по-точен мерник и измъкна успеха.

Павлин Иванов бе най-резултатен за България с 18 точки, 16 отбеляза Брандън Йънг (8 асистенции), с 14 остана Алекс Симеонов, а 11 добави Константин Костадинов.

За Украйна Олександър Ковляр вкара 25 (6 тройки), а по 11 нанизаха Павло Крутоус и Артьом Пустовий (7 борби).

Следващият двубой на България е утре срещу домакина Турция.