Националният отбор на България по баскетбол за мъже ще замине утре за Истанбул, където му предстои участие в предварителните олимпийски квалификации за Игрите в Париж през следващото лято. "Трикольорите" ще пътуват с полет до Турция в ранния следобед, а тази вечер от 18:30 часа ще проведат последна тренировка у нас в столичната зала "Триадица“.

Селекционерът Росен Барчовски ще разчита на същите играчи, които участваха в третия предварителен етап на квалификациите за Евробаскет 2025 при класирането на същинския етап на пресявките. Единствената промяна е при натурализираните състезатели, като гардът на ЦСКА Брандън Йънг смени Коди Милър-Макинтайър.

Останалите играчи в групата за Истанбул са: Емил Стоилов, Андрей Иванов, Алекс Симеонов, Лъчезар Димитров, Мартин Йорданов, Иван Алипиев, Павлин Иванов, Васил Бачев, Деян Карамфилов, Константин Костадинов и Александър Стоименов.

България е в група "С" с Турция, Исландия и Украйна, а в другата група "D" са Белгия, Хърватия, Нидерландия и Швеция.

Националите ще излязат срещу Украйна на 12 август (събота) от 17:00 часа в зала "Синан Ерден“ в първия мач от предолимпийската квалификация. На 13 август (неделя) от 20:45 часа е двубоят срещу Турция, а срещата с Исландия е насрочена за 15 август (вторник) от 17:00 часа.

Първите два състава от всяка група продължават напред, а на полуфиналите първият от едната ще играе срещу втория от другата и обратно. Победителите от двата полуфинала ще се срещнат един срещу друг във финала, за да определят победителят в квалификационния турнир.

Провеждат се общо 5 квалификационни надпревари - два в Европа и по един в Африка, Америка и Азия, с участието на 40 отбора. Само петте победители ще си осигурят място за основните олимпийски квалификации, които ще се проведат през 2024 година.