Най-добрият български тенисист Григор Димитров изживява едни от добрите си дни в тура напоследък. На фона на последните сезони, сега първата ни ракета търпи напредък игрово, а оттам и като резултати.

Крайгълният камък се оказа Женевското езеро, сгушено в швейцарските Алпи. Именно на ATP 250 турнира в Женева носителят на 8 титли направи най-силния си рейд от началото на годината и достигна финала. В него чилиецът Николас Джари се оказа по-силният от двамата, но самият мач за трофея бе опорна точка в сезона за сънародника ни. Преди надпреварата в Швейцария Димитров имаше само един полуфинал от старта на сезона. Той бе през февруари на ATP 500 състезанието в Ротердам, Нидерландия, където шампионът от Финалите в Лондон през 2017-а беше финалист преди 5 години, но в случая бе надигран от бившия водач в световната ранглиста Даниил Медведев.

След Женева, където и да играе, Григор постига минимум 3 победи. Първо на "Ролан Гарос" едва за втори път достигна 1/8-финалите, ала там бе спрян от олимпийския първенец Александър Зверев. Впоследствие дойде тревният сезон. В Куинс, Лондон на ATP 500 турнира, където е шампион от 2014-а, той загуби от бъдещия победител и световен № 1 Карлос Алкарас на 1/4-финалите. По пътя си до въпросната фаза Димитров отстрани Александър Вукич, Артур Риндеркнех, Емил Руусувуори и Франсиско Серундоло. В меката на тениса - "Уимбълдън", където е юношески шампион от 2008-а, българинът игра за първи път от 2017-а насам 1/8-финал. Там претърпя обрат от 20-годишния датчанин Холгер Руне след 6:3, 6:7(6), 6:7(4), 3:6 в двубой, който можеше да приключи 3:0 за нашенеца, но малките детайли и малшансът наклониха везните в полза на съперника.

Миналата седмица Григор отново направи хеттрик от успехи, като за първи път бе полуфиналист в американската столица Вашингтон на ATP 500 надпреварата върху твърда настилка. Непреодолимо препятствие се оказа британецът Дан Евънс, но позитивните няколко месеца дават увереност на най-добрия ни тенисист за силна есен и изкачване в таблицата.

Що се касае до световната ранглиста, Григор Димитров запазва 20-то си място. В мъжкия елит сред първите 20 той е вторият най-възрастен от всички играчи със своите 32 години, които навърши през май. Единствено 23-кратният носител на титли от Големия Шлем Новак Джокович е по-голям от него - на навършени 36. Сърбинът е пример за спортно дълголетие, през което не просто е здрав, а и печели. По същия път върви именно сънародникът ни, за когото предстоят двата "Мастърс"-а - този в Торонто, Канада, който започва днес и в Синсинати, Охайо, където хасковлията е шампион от 2017-а.

Тези, които са най-близо до възрастта на Григор и са пред него в класацията, са 27-годишните Даниил Медведев, Карен Хачанов и Камерън Нори. Дълголетието все пак има значение, защото вторият най-млад в "Топ 20" Алкарас е начело в ранглистата и е настоящ притежател на трофеите от US Open миналата есен и от "Уимбълдън" преди по-малко от месец. Испанецът е на 20 години и 3 месеца.

В таблицата, която отчита точките, които са натрупани само този сезон, Димитров е дори по-напред, заемащ 17-та позиция с 1400. Първите 8 в това подреждане се класират за Финалите на ATP, които от 2020-а се провеждат в Торино, Италия.