Английският елитен Брайтън постигна договорка за закупуването на атакуващия полузащитник от Аякс Мохамед Кудус, пише The Athletic.

Амстердамци ще получат за правата на ганаеца около 40 милиона евро. "Чайките“ ще поставят нов рекорд за най-скъп входящ трансфер. Предишното постижение се държи от Жоао Педро, който бе взет от Уотфорд срещу почти 30 милиона паунда.

Националът на Гана е на прага да се разбере за личните си условия с шестия от последния сезон в Премиър лийг. Привличането на Кудус е по настояване на мениджъра Роберто де Дзерби, който го смята за ключов играч.

Миналият месец Челси се бе свързал с Аякс за състезателя, но до по-сериозни разговори не се стигна. Настоящото споразумение на ганаеца е до 30 юни 2025 година, но той отказа удължаването му с един сезон през април, тъй като желае да напусне. В нидерландската столица 23-годишният Кудус прекара 3 сезона. През това време вкара 16 гола в 63 двубоя от Ередивизи.

За Гана има 24 мача, а в тях се е разписал 7 пъти, като две от попаденията бяха при успеха с 3:2 над Южна Корея на Мондиал 2022 в Катар.

Откакто дебютира в нидерландския футбол, Кудус е играл на няколко позиции: дълбока шестица, централен нападател, дясно крило и бек.