Испанецът Алекс Маркес с "Дукати" спечели спринта за Голямата награда на Великобритания в клас MotoGP, девети кръг от сезона на световния шампионат по мотоциклетизъм. Той стана петият различен победител в спринта от 9 кръга от началото на сезона. 

Маркес измина 10-те обиколки за 21:52.317 минути, изпреварвайки с 366 хилядни от секундата италианеца Марко Бецеки с "Дукати", който тръгна първи на пистата "Силвърстоун". По-малкият брат на 6-кратния шампион Марк Маркес, който завърши 18-и с "Хонда", поведе пред австралиеца Джак Милър от KTM във втората обиколка на изсъхнала писта след проливен дъжд. Той държеше състезанието под контрол до последната обиколка, когато направи грешка и загуби малко от преднината си.

"Всичко бе наред, чувствах се много добре с мотора. Това е страхотен начин да започнем втората част от сезона", призна испанецът след победата.

"Не очаквах толкова трудни условия в състезанието. Очаквах изцяло мокро или изцяло сухо трасе, но то беше много смесено и не можах да уцеля точните гуми", заяви Бецеки, който претърпя катастрофа в квалификацията, но си осигури полпозишън.

Испанецът Маверик Винялес с "Априля" допълва "Tоп 3", а четвърти се нареди Йохан Зарко с "Дукати".

Действащият световен първенец и водач в общото подреждане Франческо Баная (Италия) с "Дукати" даде едва 14-о време. Другият французин на решетката, световният шампион от 2021 година Фабио Куартараро с "Ямаха", завърши 21-и, след като стартира последен в решетката.

В генералното класиране начело остава Франческо Баная със 194 точки, следван от Бецеки със 167 и от испанеца Хорхе Мартин със 163.

Утре на пистата "Силвърстоун" е основното състезание в клас MotoGP.