Естонският пилот От Тенак с Форд и финландецът Есапека Лапи от Хюндай, които бяха сред кандидатите за победата в Рали Финландия, бяха принудени да се откажат от състезанието днес по време на втория етап от състезанието, което е девети кръг от световния шампионат.

Тенак, който бе водач след първия ден, получи механични проблеми с автомобила, а Лапи излезе извън трасето и се удари в дърво. Той и навигаторът му Яне Ферм са невредими.

Понастоящем финландецът Кале Рованперя с Тойота, който е световен шампион и актуален водач, поведе във временното подреждане след шестата специална отсечка, но има още много такива до края на Рали Финландия в неделя. В осмата отсечка обаче и автомобилът на Рованперя излезе извън трасето, като се хлъзна на калната повърхност и се обърна по покрив, което значи, че и той сигурно ще отпадне от надпреварата.

Втори бе британецът Елфин Еванс от Тойота, който изостава на 5,3 секунди, а след това са японецът Такамото Тацута (Тойота) и белгиецът Тиери Нювил (Хюндай), които имат 16 секунди закъснение.

Сред отпадналите състезатели е и французинът Пиер-Луй Лубе, който се удари в скала.