Националният отбор на България до 17 години допусна загуба с 1:3 гейма от Италия във финала и остана със сребърните медали от Европейското първенство по волейбол, което се проведе в Черна гора.

Това е и втори медал през лятото за тази селекция, след като по-рано тя ликува със златото от Балканското първенство.

На европейското първенство в Подгорица след седем мача в групата и полуфиналния двубой с Испания, младите български волейболисти, водени от селекционера Десислава Величкова, имаха осем победи и само един загубен гейм.

В първа група България победи съперника с 3:0, но в мача за титлата тимът ни допусна изоставане след 23:25 и 19:25, въпреки че се върна с 25:20, италианците имаха отново солиден аванс и в четвъртия гейм, който задържаха до края и в крайна сметка триумфираха след 25:20.

За България най-резултатен в мача бе Жасмин Величков с 20 точки. Константин Манолов завърши с 14 точки, а с толкова приключи и Петьо Иванов. Над всички в срещата обаче бе италианецът Джанлука Кремони, който приключи с 26 точки.

За съжаление след 2019 година, селекцията на България отново загуби финала на Европейското първенство. Италия, която преди две години остана на четвъртата позиция, спечели нова титла след тази през 2017 година.

В малкия финал на Евроволей 2023 Испания триумфира с бронзовите медали, след като се наложи над тима на Белгия с 3:1.