Канадският хокеист Патрис Бержерон обяви, че слага край на състезателната си кариера.

38-годишният Бержерон, който е една от легендите на световния хокей, за последно бе играч на тима от Националната хокейна лигеа на Съединените щати и Канада Бостън Брюинс.

Състезателят  обяви решението си с обширно писмо на английски и френски, публикувано на сайта на "мечоците".

"През последните 20 години имах възможност да изживявам мечтата си всеки ден – пише Бержерон. - Имах честта да играя пред най-добрите фенове в света и да играя с екипа на Брюинс, както и да представям страната си в най-силните международни турнири. Дадох на хокея всичко, което имах като физически и емоционални сили, а той ми върна повече отколкото някога съм си представял".

Патрис Бержерон прекара цялата си 19-годишна кариера в НХЛ в редиците на Бостън, като през последните три сезона бе капитан на тима.

Хокеистът има 1 294 мача през редовния сезон в НХЛ с 427 гола и 613 асистенции за общо 1 040 точки. Той е носител на Купа "Стенли" за 2011 година, трикратен участник в "Мача на звездите", както и шесткратен носител на трофея "Франк Зелке" за най-добре играещ нападател в дефанзивен план.

"Като си тръгвам днес, не съжалявам за нищо. Благодарен съм, че изживях мечтата си, и се вълнувам за това, което предстои на мен и на семейството ми. Оставих всичко на леда и съм горд, че представлявах този невероятен град заради феновете на Бостън Брюинс", добави още Бержерон.

С националния отбор на Канада той е двукратен олимпийски шампион през 2010 и 2014 година, световен шампион през 2004 година и носител на Световната купа по хокей за 2016 година.