Осасуна ще може да участва в груповата фаза от Лигата на конференциите този сезон, след като УЕФА отсъди, че клубът не бива да бъде наказван за уреждане на мач преди почти 10 години.

Инспектори на европейската централа препоръчаха през юни отборът да бъде изваден от надпреварата за скандал с "черно тото“ от сезон 2013/2014. Преди 3 години бивши директори на памплонци бяха осъдени заради въпросните провинения.

"УЕФА ни попита дали сме намесени в уреждането на мачове и отговорихме, че не сме. Опитахме да изясним и обясним какво е станало. Очевидно е, че не може да сме виновната страна - ние сме тези, които информирахме властите, че 2,3 милиона евро липсват от клубните средства. Те просто отговориха с предложение за наказание“, призна директорът на Осасуна Фран Канал пред The Athletic по-рано този месец.

Днес седмият в Ла Лига от последния сезон пусна изявление, в което съобщава, че след съдебна процедура от Спортния арбитражен съд (КАС), УЕФА е решила, че отборът може да се състава от новия сезон в третия по сила турнир в Европа. По време на процес между клуба и ръководния орган на европейския футбол, наблюдаван от КАС, Осасуна е представил аргументи, които са приети от УЕФА и не е имало нужда арбитражният съд да се намесва.

"След преглед на новите доказателства, предоставени от клуба в защита на участието му в състезанието, УЕФА заключи, че Осасуна е жертва на обстоятелства, които са станали преди почти десетилетие и оценява инициативата от институциите, които са хвърлили светлина върху тях. Следователно УЕФА счита Осасуна, че отговаря на условията за участие в настоящото издание на европейската надпревара“, гласи съобщението в официалната страница на испанците.

Все пак от Нион са започнали производство срещу Осасуна за подвеждане на УЕФА под съдебна отговорност извън КАС. Клубът пояснява, че ще приеме всякаква санкция и няма да обжалва. Това няма да попречи по никакъв начин на състава да играе в Лигата на конференциите, чийто жребий за плейофите ще е на 7 август. Двете срещи на разменено гостуване ще са на 24 и 31 август преди груповата фаза да започне на 21 септември.