Българска делегация по художествена гимнастика отпътува за Световните университетски игри. Татяна Воложанина и Лъчезара Пекова отлетяха тази сутрин за участие на XXXI-вите Летни световни университетски игри на FISU, които ще се проведат в Чънду, Китай.

Водач на отбора е вицепрезидентът на БФХГ Невяна Владинова.

Съдия за България там ще е международната арбитърка в категория "Бреве" - Валя Маркова.

Състезанието в Чънду ще се проведе от 29 до 31 юли. Състезанието включва многобой и финали на отделните уреди в индивидуалната и ансамбловата надпревара.

Световните университетски игри на FISU се провеждат на две години в различен град. Празникът на международния университетски спорт и култура привлича хиляди студенти-спортисти заедно да се състезават, което го прави сред най-големите и най-престижните мултиспортни събития в света.

Лятното издание на Световните университетски игри, включва образователни и културни аспекти, насърчавайки студенти от цял ​​свят да комбинират високи спортни постижения с интелектуалните си занимания.

Дванадесетдневната състезателна програма на Лятната универсиада включва 15 задължителни спорта. За да останат в челните редици на развитието на спорта и иновациите, организаторите могат да включат до 3 незадължителни спорта от списъка с признати спортове на FISU и програмата на световното университетско първенство на FISU в своето събитие.

През 2003 година Лятната универсиада в Тегу видя рекордните 174 страни, които се състезаваха в Южна Корея. Десетилетие по-късно лятната Универсиада в Казан през 2013 г. привлече рекордните 11 759 участници в града.