Българската "Фондация Македония" заяви, че възнамерява да закупи или да си основе футболен клуб, който да се състезава в Северна Македония.

Фондацията е основана от българи и има за цел сближаване на хората в двете държави. Според нейния представител Виктор Стоянов, един от инструментите за това сближаване е именно спортът.

Планът на фондацията е да придобие най-големия северномакедонски клуб Вардар, който през изминалия сезон се подвизваше във местната Втора лига. Столичнит гранд е в сериозна финансова криза през последните години, но подобен план ще излезе по-скъпо на потенциалните инвеститори от българска страна.

План "Б" е по-изгоден от финансова гледна точка, като той представлява закупуването на клуб от второто или третото ниво на западната ни съседка. Идеята на клуба е той да представлява българите в Северна Македония и в него да играят млади българи от родните ни клубове.

Съперникът на Левски във втория предварителен кръг на Лигата на конференциите - Шкупи е именно такъв отбор, но от албанска гледна точка. Шкупи е основан и играе в албанския квартал "Чаир" в Скопие и феновете му са от изцяло алабнски етнос.