Мъжкият национален отбор по баскетбол приема Австрия във втория си мач от предварителните квалификации за ЕвроБаскет 2025.

Мачът е от 18:00 часа в зала "Арена Ботевград“.

Избраниците на селекционера Росен Барчовски излизат във втори опит за победа в предквалификаците, след като на старта на третия етап от квалификациите на ЕвроБаскет`25 изненадващо загубиха гостуването си на Норвегия с 80:86 точки, демонстрирайки отчайващо слаба игра.

Мачът срещу австрийците е първият от двете поредни домакинства на тима ни, като след седмица националите приемат и Норвегия.

Въпреки провала срещу норвежците, селекционерът Росен Барчовски демонстрира доверие към състезателите си и заложи за мача с Австрия на същата група, която имаше на разположение и срещу Норвегия.

До последно участието на гарда Васил Бачев бе под въпрос, след като баскетболистът получи контузия в носа срещу Норвегия. Бачев ще играе днес със специална маска.

Отборът на Австрия се намира в доста лоша серия преди двубоя си с България. Воденият от селекционера Крис О’Шей тим е записал шест поредни поражения в последните си официални двубои - по два пъти от Швейцария, Полша и Хърватия. Последният успех на австрийците идва преди повече от година - със 78:49 точки над Кипър.

Австрия също ще е с подмладен и нисък състав в предквалификациите, като от редиците на отбора отсъстват състезатели като Рашид Махалбашич, който игра за кратко в Монако преди две години, както и Лука Брайкович, който се състезава в Бреоган. Двамата центрове са високи съответно 208 и 206 сантиметра, така че липсата им със сигурност ще окаже сериозен удар по амбициите на отбора.