Българската федерация по биатлон определи съставите, които ще ни представят на световното лятно първенство. Шампионатът на планетата е насрочен за 24-17 август в Осърбле и в него ще участваме с 16 състезатели.

До вчера на подготовка на Белмекен бяха всички звена на националните отбори и в откровен разговор бяха обсъдени най-важните цели пред българския биатлон в предстоящия предолимпийски сезон.

На срещата 26 състезатели и 7 треньори от четирите звена на националните тимове разговаряха с президента на централата Атанас Фурнаджиев, в дискусията се включиха още генералният секретар Борислав Панков и спортният директор Венцеслав Илиев. Разисквани бяха въпроси по подготовката за предстоящия сезон, условията за тренировки и екипировката. Получени бяха уверения, че федерацията е подсигурена финансово, а екипировката вече е поръчана.

Очертани бяха основните задачи за сезона: запазване на квотите за световната купа, медали от младежките европейски и световни първенства и достойно представяне на олимпийските младежки зимни игри в Ганвон (Южна Корея).

Според предварителния план за световното лятно в Словакия след месец ще пътуват следните 16 състезатели, които ще ни представят в различните възрастови групи: мъже и младежи - Владимир Илиев, Антон Синапов, Благой Тодев, Васил Зашев, Константин Василев, Георги Наумов, Цветан Данаджиев и Валентин Карабаджаков; жени и девойки – Даниела Кадева, Мария Здравкова, Антония Григорова, Лора Христова, Валентина Димитрова, Стефани Йолова, Лора Радковска и Биляна Чавдарова.

След ски-бягането, ориентирането, планинските кросове и ски-ориентирането, изтъкнатата ни състезателка Антония Григорова ще участва в пети различен спорт на световно първенство или в старт от елитни световни серии.

След летния планетарен шампионат в Осърбле, предстоят държавните първенства в различните възрастови групи, насрочени през септември и октомври в Банско и Троян. Зимните надпревари започват с първия кръг за световната купа от 25 ноември до 3 декември в Йостерзунд (Швеция), до Коледа следват още два етапа за ценния трофей: 8-10 декември в Хохфилцен (Австрия) и 14-17 декември в Ленцерхайде (Швейцария).