Световната рекордьорка в бягането на 100 метра с препятствия Тоби Амюзан е обвинена в нарушаване на антидопинговите правила, но отрече да е употребявала забранени вещества. Нигерийката вярва, че ще получи разрешение за участие на Световното първенство по лека атлетика в Будапеща от 19 до 27 август, пише агенция "Ройтерс".

Амюзан е пропуснала 3 извънсъстезателни теста в рамките на 12 месеца, тъй като не е била на обявеното от нея място при пристигането на проверяващите. Заради това по правилник я грози наказание между една и две години лишаване от състезателни права.

"Аз съм чист атлет, проверявана съм за допинг доста често, може би дори по-често от обичайното. Няколко дни след третия ми пропуснат тест дадох проба. Вярвам, че ще бъде взето решение в моя полза и ще мога да се състезавам на Световното първенство през август", коментира тя в Инстаграм.  

Случаят с 26-годишната африканка ще бъде разгледан от 3-членен трибунал.      

Спринтьорката спечели старта в Силезия от Диамантената лига в неделя, записвайки втора победа за сезона в най-престижната лекоатлетическа верига. 

Амюзан постави световния рекорд от 12.12 секунди на планетарния шампионат в Юджийн, САЩ през миналото лято, като стана първата представителка на страната със златен медал в дисциплината на такъв форум.